Положиха първа копка на храм-параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ на Петровски кръст

3022 преглеждания

На светлия християнски празник Петровден, ръководството на община Драгоман направи първа копка на нов храм, който ще носи името на Светите апостоли Петър и Павел. Параклисът ще бъде разположен на връх Петровски кръст в Чепън планина.

Събитието започна с празничен водосвет, воден от отец Асен и бе уважено от представители на областни и общински организации, общинска администрация, кметски наместници, местни бизнесмени, журналисти, миряни и гости на община Драгоман, като специален гост бе директорът на РИОСВ София – инж. Ирена Петкова.

За успех, безпроблемно изграждане и изпълнение на строителните дейности по проекта, кметът на община Драгоман Андрей Иванов ритуално разби бутилка шампанско в машината, която направи първата копка.

Както EspressoNews писа, параклисът „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ ще бъде построен с дарителски средства, а мястото не е случайно избрано. В късната античност там е имало храм, посветен на Сабазий и Хера. Върху неговите руини е издигната църква – „Св. Петър“, а през средновековието - манастир, кръстен на Свети Константин и Елена.

Оброчният кръст на Св. Петър, на който е кръстен и върхът, се намира на северното било, а на северния склон има затрупано аязмо.

Всички желаещи да помогнат за изграждането на храма, могат да дарят средства по сметка или в специално изработена кутия, намираща се в сградата община Драгоман.

Дарителската сметка за изграждането на храма можете да намерите на официалния интернет сайт на община Драгоман.

EspressoNews

*Снимки: община Драгоман