Кметът на Драгоман предлага промени в Наредба №19 за преместваемите обекти в общината

1745 преглеждания

Кметът на Община Драгоман внесе проект за изменение и допълнение на Наредба №19 за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане.

Причините, които налагат приемането на допълнението на Наредба № 19, са продиктувани от обстоятелството, че в настоящия си вид актът ненужно ограничава възможността на кмета на общината да възлага функции и да оправомощава надлежно длъжностни лица с изключителна компетентност в тази строго специфична административна дейност.

Това се случва, тъй като според текстовете на Наредбата, на кмета е наложено да участва в процедура по разрешителен режим, който е в сферата на компетентност на главния архитект на общината и по необходимост да приподписва изрично всеки окончателен акт, завършващ съответната процедура.

Това води до липса на възможност да се постигне по-голяма оперативност с делегирането на правомощия на главния архитект в тази насока, се посочва в мотивите към предлаганата промяна в Наредба№19.

Според местната администрация, приемането на предложението ще улесни и ускори предвидените в наредбата процедури и ще даде възможност за делегиране на правомощия и функции по издаване на съответните разрешителни и законосъобразно приключване на регламентираните административни процедури от страна на главния архитект, чиито функции и компетенции попадат в тази сфера. 

Предлаганите промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 19 за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на община Драгоман  са в съответствие с нормативните актове от по-висока степен, както и с тези на европейското законодателство.

Заинтересованите лица могат да правят своите предложения и становища по проекта на Наредбата на e-mail адрес:  obshtina_dragoman@abv.bg .

EspressoNews