Становище във връзка с реставрационните дейности на стенописната композиция "Графити" на Димитър Казаков - Нерон

2131 преглеждания

Поради засиленият обществен интерес към реставрацията на стенописната композиция „Графити“, чийто автор е Димитър Казаков – Нерон, кметът на община Божурище – Георги Димов, представи становище относно дейностите, които ще бъдат предприети.

От документът става ясно, че ще бъдат предприети реставрационни дейности по тухления градеж, мазилковия груд и живописния слой след приключване на строително-ремонтните работи по фасадите над полицейския участък, свързани със санирането на блок „Албена“, поради реална опасност от нови повреди по стенописната повърхност.

Кметът на общината увери, че ще бъдат спазени всички препоръки, посочени в документа, подготвен от Владимир Цветков – реставратор на композицията.

EspressoNews припомня, че на заседание на Общински съвет – Божурище, което се проведе на 6 април, бе решено да бъде вложена сумата от 25 000 лв. в реставрация и консервация на стенописа „Графити“.

Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва специалност „Графика” при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. От 1966 година участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.

Нерон се установява в Божурище през 1972 г., където работи като щатен художник на Военното поделение до 1977 г., а след това – на свободна практика. Именно в Божурище художникът извървява последния си земен път.

Творбите му са определяни като уникални, дълбоко свързани със земята и традиционната култура, съчетаващи абстрактно-фигуративната образност. Нерон създава живопис, графика, рисунки, керамика, пластика от дърво, с които изгражда облика на съвременната пластична култура, която популяризира извън границите на България. Самостоятелните му изложби у нас и в чужбина са над 40.

EspressoNews