Заверка на имоти или инвестиционни намерения изискват от Община Драгоман във връзка с изготвянето на ОУПО

1226 преглеждания

До 30 ноември 2018 година Община Драгоман ще има нов Общ устройствен план, припомня съобщение, публикувано на официалния сайт на общината. 

Именно краят на месец ноември догодина е финалният срок, по сключеното на 17 май 2016 г. споразумение между Община Драгоман и Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) за изработване на ОУП. Предмет на това Споразумение е финансово подпомагане изработването на общ устройствен план на община (ОУПО) със средства предвидени в бюджета на МРРБ.

Общият устройствен план на общината (ОУПО) е необходима основа за реализация на нейните инвестиционни програми и намерения, на инвеститорите, които имат интереси свързани с територията й, както и за цялостното подобряване на жизнената среда. Основа, която дава базисните териториални параметри за развитие, като гарантира опазване на природните дадености и ресурси, поясняват от местната управа.

Необходимостта от наличието на актуални устройствени планове на всички населени места и на териториални общности се обосновават и от редица изисквания, които са заложени в условията за финансиране на конкретните проекти и програми по линия на Европейски и Национални оперативни програми и други финансови инструменти. Ето защо този проект е от особена важност за цялата Община и нейните жители, подчертават още от администрацията в Драгоман.

В тази връзка, всички граждани, които имат: бъдещи инвестиционни намерения извън границите на населените места в общината; притежават поземлени имоти от КВС с начин на трайно ползване, различен от фактическото ползване на съответния имот (пример: притежават нива, която е застроена със жилищни сгради и се ползва за жилищни нужди); трябва да ги заявят в сградата на Община Драгоман – Деловодство, на адрес: гр. Драгоман, ул. „Захари Стоянов“ № 26. Това се налага, за да бъдат предвидени конкретните територии в ОУПО, в съответствие с фактическото им ползване и съответно с бъдещите инвестиционни намерения, се казва още в съобщението, публикувано от общинското ръководство.