България и Македония подписаха Договор за добросъседство

1593 преглеждания

Премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев подписаха днес в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Двете страни се договарят да си сътрудничат в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации и форуми, предава БТА.

Двете съседни държави ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО.

Страните ще съдействат за развитието на сътрудничеството между държавите от Югоизточна Европа, за укрепване на разбирателството, мира и стабилността в региона и при осъществяването на регионални проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа.

В договора е заложен междуправителствен механизъм, с който да се следи изпълнението на договора. Предвижда се и създаването на съвместна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, признаването на термина "обща история". Комисията ще разгледа автентичните исторически извори и ще работи за научното тълкуване на фактите от съвместната ни история. Освен това е предвидено задължението комисията да дава отчет пред правителствата на двете страни. За да влезе в сила договора, той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание на Македония и Народното събрание в България.

Транспортните министри на Р България и Р Македония подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.

Енергийните министри на Р България и Р Македония подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

Подписаният договор да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Утре, премиерът Бойко Борисов и българската делегация, съвместно с македонските си колеги ще участват в съвместните чествания на Илинденско-Преображенското възстание. 

*Снимка: БТА