Празнуваме Голяма Богородица

1232 преглеждания

Днес е големият християнски празник Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е най-големият християнски празник през лятото. Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище се чества и в православния, и в католическия свят.

По традиция българският патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия в Троянския манастир "Успение Богородично". След това ще започне литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където е извършила първото чудо.

 

Според Библията на днешния ден Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си Исус Христос. Три дни преди смъртта й архангел Гавраил съобщава на Богородица, че Бог е пожелал да я вземе в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. Три дни след това Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащаницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва:

"Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба". 

На този ден имен ден празнуват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио.

 
EspressoNews