Електромобилът на община Сливница с второ място от "ЕКО-Рали България"

1204 преглеждания

Електромобилът на община Сливница с второ място от "ЕКО-Рали България". То се проведе от 28 до 30 юли. Това е петото издание на "ЕКО-Рали България", което е кръг от Световната Е-купа на FIA. 

За участие в ЕКО-Рали България 2017 по изискванията на FIA бяха допуснати електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество автомобили, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колелата (рейндж екстендър), които ще се бориха за точки в Световната купа. В надпреварата се включиха 14 електромобила, като новото през тази година бе, че сред състезателите участваха със свои електромобили четири общини - Самоков, София, Сливница и Бургас, за които бе учредена и специална "Купа на общините".

Големият победител в ЕКО-Рали България 2017 стана екипажът Валтер Кофлер – Франко Гайони с Tesla Model S е Италианците, които са основни претенденти за Световната титла, се справиха най-прецизно с маршрута от София до Боровец и обратно. Второто място в надпреварата отиде за смесения българо-италиански екипаж с пилот Светослав Дойчинов и навигатор Гуидо Гуерини с Hyundai Ioniq EV,  а трети се нареди екипажа Калин Дедиков и Георги Павлов с BMW i3.

Носител на  Купата на общините стана екипажа на община Самоков, изпреварвайки тандемите от Сливница и София. Електромобилът RENAULT  ZOE с пилот заместник-кмета на община Сливница, Радостин Ялъмов, освен второто място сред отборите на общините, се класира и на престижното осмо място в общата надпревара. Електромобилът на общината е закупен през 2017г. със средства от Националния доверителен екофонд и от местни дейности, като заедно с другите общински екипажи, с участието си, прокламираха идеята за екологичен транспорт и подобряване на оклоната среда в населените места, чрез използването на новите технологии.

Участниците в ЕКО-Рали България 2017 караха по маршрут от София през Костенец до Боровец и обратно, като за двата състезателни дни навъртяха над 300-километров пробег по трасето, в което имаше 10 регулаторни теста.

В надпреварата се включиха електромобили на компаниите BMW, Hyundai, Kia, Nissan, Renault и Tesla. Машините бяха зареждани от български производител на зарядни станции – компанията Електромобили.БГ.

Организатор на ЕКО-Рали България 2017 е клуб Интерспийд рейсинг Нова генерация, заедно със СБА. Съорганизатори на проявата са Ecars.bg, а генерален партньор е Застрахователна компания „Булстрад”.

EspressoNews