За пръв път след 100 години ремонтират вътрешността на черквата "Св.Св. Кирил и Методий" в Сливница

1191 преглеждания

Всеки може да помогне с личен труд и средства

Започна основен ремонт на вътрешността на черквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Сливница, информират от hram-slivnitsa.org.

Ремонтът предвижда реставрация на вътрешната част на купола и тавана на централния кораб на храма. Дървеният под в сградата ще бъде изцяло премахнат и подменен с гранитни плочи. Ще бъде изградена отоплителна и аспирационна инсталация.

Тъй като храмовата сграда е много стара и през последните 100 години не е ремонтирана, в хода на дейностите излизат непредвидени допълнителни разходи в значителен размер. В тази връзка, Църковното настоятелство се обръща за помощ към всеки, който има желание да се запази и възстанови храмът, да направи своето дарение, което може да е във вид на доброволен личен труд /за обща или майсторска работа/, съвети или ползване на контакти с хора и отстъпки към фирми,  осигуряване на материали или предоставяне на инструменти /скелета, машини, транспорт и др/.

Тези, които желаят да окажат пряка финансова подкрепа за обновяването на черквата, могат да го направят като преведат средства по набирателната сметка в Уникредит Булбанк на църква „Св.Св. Кирил и Методий“ – IBAN : BG12UNCR96605071146108 – ДАРЕНИЕ ЗА РЕМОНТ НА ХРАМА

За контакти: 0888 709 808 – отец Георги.

Храмът “Св. св. Кирил и Meтoдий” е разположен на около 300 метра южно от центъра на Сливница.  Построен е върху парцел с площ 2660 кв. метра.

В началото на 1878 година двамата братовчеди Калчо Георгиев Трайков и Михалко Георгиев Симаков подарили част от земята на новозакупения от тях чифлик за строеж на православен храм и начално училище. Главният инициатор за започване строителството на храма бил дядо Паун (Пуне) Колев Златков, най-богатият човек в селото. Строежът започнал през пролетта на 1878 година и бил завършен през пролетта на 1879 година. Освещаването е извършено на 11 май 1879 година в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и носи тяхното име. Освещава го тогавашния софийски митрополит Мелетий, който подарява изработени от сребро св. съсъди – потир, дискус, звездица и сребърен напрестолен кръст. Сградата на храма представлява трикорабна базилика с полуцилиндричен засводен таван и двускатен покрив и е с външни размери: дължина 25 метра, ширина 12 метра и височина 5,50 метра, считано до корниза на покривната конструкция. Височината на централното кубе е 10 метра, а на камбанарията – 9,50 метра. В началото оградата на храмовия двор била ниска и паянтова, а през 1924 година е подменена с масивна, зидана, която стои и до днес. Храмът е електрифициран през 1927 година със средства от християни – сливничани и иконом Димитър п. Янакиев. Иконописта е дело на Илия Пефев и на Григор Димитров. От 1879 до 1970 година в сливнишкия храм са служили 9 свещеници: Младен Ранчов, Архангел Ковачев, Петър Мартинов, Димитър п. Янакиев, Иван Додов, Димитър Паунов Джуров, Тодор Виденов Паунов, Асен Делчев Цветков и Николай Спасов Матов.

Храмът е посещаван от Княз Александър Батенберг, Цар Фердинанд, Цар Борис III, Петър Стоянов, Екзарх Йосиф I, Патриарх Кирил, Патриарх Максим.

EspressoNews

*снимка: hram-slivnitsa.org