Злато и сребро за квартет "Божур" от Световния шампионат по фолклор

1516 преглеждания

"World folk" продължава до края на седмицата

Златен и сребърен медал завоюва квартет „Божур“ от Световния шампионат по фолклор "World folk". Събитието бе организирано от European Association of Folklore Festivals и се провежда от 17 до 27 август 2017 г. под егидата на Националната комисия на България за Юнеско.

Домакин на шампионата бяха няколко курорта на българското Черноморие – Слънчев бряг, Несебър, Бургас, Свети Влас и Поморие. Повече от 100 колектива с над 2000 участници се състезаваха в 9 категории и две възрастови групи, а изпълненията им бяха излъчвани на живо в Интернет.

Представянето на състава от Божурище бе на 19 август. Квартетът взе участие в две категории - автентичен фолклор, в която взе среброто и обработен фолклор, в която грабна златния медал.

Това е шестото участие на квартет "Божур" в шампионатите, организирани от ЕАФФ, като изпълнителите представят община Божурише винаги достойно.  Носители са на златни медали от Национален, Балкански, Европейски и Световен шампионат по фолклор. Огромен принос за успехите на певческия състав има техният художествен ръководител Георги Якимов, който е и преподавател в Националното училище за танцово изкуство.

Официалното закриване на фолклорния шампионат предстои тази събота в Поморие.    

EspressoNews