Драгоман отпразнува 48-години от обявяването си за град

1249 преглеждания

Тържествата преминаха с богата и разнообразна програма за всички възрасти

По традици, в последната събота на месец август, Драгоман отбеляза своя празник, поводът за който е годишнината от обявяването на селището за град. В своето приветствие към жителите на града, Президентът на България, Румен Радев, изтъкна:  „Искрено се надявам, че наред с реализираните на територията Ви инвестиционни проекти и приоритетното отношение към младите хора, общинското ръководство ще успее да възроди Драгоман и да осигури благоденствие на своите жители”. От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов, поздрави жителите и гостите на Драгоман: „Пожелавам на всички да сте живи и здрави, обичайте и се грижете за своя град и съм сигурен, че той ще ви се отплати с по-големи възможности за развитие и благополучие”. Градът получи много приветствия, сред които от Илиан Тодоров – Областен управител на Софийска област, Васил Цветков – Народен представител от ПП ГЕРП в 44-то НС, Национален съвет на БЧК, Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград, Офелия Кънева – Предеседател на Държавна агенция за закрила на детето, Янка Такева – Председател на синдикат на българските учители и др. 

Празничната програма на честванията по повод 48-годишнината от обявяването на Драгоман за град започна със забавления за най-малките. За тяхното настроение се погрижи парти агенция "Маска" и водещият Цветомир Иванов. Под тяхно ръководство ентусиазираните деца рисуваха на асфалт, участваха в арт работилница, играха с балони и се забавляваха пълноценно. Те подариха на кмета на общината г-н Андрей Иванов своя рисунка, която той занесе в кметството.

Официалната част от тържествата започна с традиционния за деня водосвет в храма "Свети архидякон Стефан", който тази година бе отслужен архимандрид Василий – протосингел на Софийска Света митрополия, съпроводен от много свещеници и дякони, в присъствието на домакините отец Асен Асенов – енорийски свещеник  и  отец Макарий – игумен на Неделишки манастир  „Св. Атанасий Велики“. В изпълнения с миряни храм, в присъствието на кмета на града Андрей Иванов, министър Николина Ангелкова, председателя на общинския съвет Методи Методиев, представители на общинската администрация, общински съветници, гости на тържеството и много граждани, архимандрид Василий благослови събралото се множество и пожела здраве, успехи, благоденствие, просперитет, благодатни години на Драгоман, неговите жители и цяла България.

От трибуната пред читалището в града, кметът г-н Андрей Иванов поздрави своите съграждани и гостите на Драгоман и заяви: „ В последните години наблюдаваме нещо, което е важно, значимо, нещо което ще трасира пътя на нашите общини – общините на запад от София. А именно – Божурище, Костинброд, Сливница, Драгоман и Годеч, в момента се представляват като един регион. И това е нашата сила – заедно да вървим напред. Защото ние сме малки общини и не можем по никакъв начин сами по себе си да предоставим всички необходими социални блага на населението. За това ние се конкурираме помежду си, но вървим заедно напред в една обща регионална политика. И това е нещото, което ме изпълва с гордост и с радост и от тази сцена благодаря на всички колеги кметове и представители на общинските администрации от съседните общини. Пожелавам на всички ви честит празник от мое име и от името на общинска администрация Драгоман. Желая на всички ви здраве, просперитет, късмет, любов и мир в душите.“

От своя страна министър Ангелкова, изрази подкрепата, която ръководеното от нея министерство ще даде на Драгоман за превръщането му в успешна туристическа дестинация, опазването и развитието на местните природни, културни и исторически дадености.

Приветствие към жителите и гостите на Драгоман отправиха и председателя на ОбС Драгоман Методи Методиев, г-н Владица Димитров – кмет на община Димитровград, Република Сърбия и архимандрид Василий.

Празничната програма продължи на сцената на площада с изпълнения на местни самодейни състави, сред които децата от НЧ „Мелдия -2012“, децата от НЧ „Христо Ботев-1925“ село Габер, с ръководител Луиза Георгиева. За първи път на празника на град Драгоман бе представено и атрактивно модно дефиле с традиционни български шевици, ръчно извезани от г-жа Антоанета Толтукова – председател на НЧ „Бурел 2013“ село Ялботина.

С напредването на вечерта дойде и времето на професионалистите, като първа на сцената се качи изпълнителката на народни песни Радостина Стефанова, която показа богатството и разнообразието на българския фолклор и даде начало за традиционното хоро, което се изви на площада и в което се включиха десетки граждани. След нея за настроението на празнуващите се погрижиха поп изпълнителя VenZy и поп-фолк дивата Анелия.

Кулминационната точка на тържествата сложи впечатляващо пиротехническо шоу, което тази година бе под съпровода на „Victory“ на струнния квартет Bond. Зарята огря небето над града в 22:00 часа.

48-та годишнина от обявяването на Драгоман за град бе уважана от редица гости, сред които г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма, Мартин Тинчев – народен представител от 44-то Народно събрание, г-н Владица Димитров – кмет на община Димитровград, Република Сърбия, г-н Боян Рандиелович – зам.–кмет на гр. Пирот, Република Сърбия, г-н Сретен Савов – член на градския съвет на гр. Пирот, Република Сърбия, Васко Стоилков – кмет на община Сливница, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч,  г-жа Надя Сотирова – зам.- кмет на гр. Годеч, представители на органите на МВР, пожарна и гранична полиция, на управление „Митници“ и „Горско стопанство“, общински съветници, кметове и кметски наместници, ръководители на местния бизнес, на културни и социални институции, сдружения, училища, детски заведения и др.

EspressoNews