Институциите в областта набелязаха мерки за безопасност на движението за следващото тримесечие

1329 преглеждания

Акцентът е безопасността на учениците на пътя

Мерки за безопасност на движението по пътищата с акцент върху безопасността на учениците ще бъдат предприети в общините от Софийска област. Дейностите ще бъдат съобразени с Календарния план за безопасност на движението по пътищата в региона за 2017 година, приет от Областната комисия по БДП. Това стана ясно на второто за годината заседание на комисията, което се проведе в Областната администрация и беше водено от Заместник областния управител Николай Николов.

След като отчетоха свършеното до момента, представителите на различните институции и членове на комисията набелязаха и конкретните мерки, които ще приложат според своите правомощия и компетенции по места.

Акцентирайки върху предстоящото откриване на учебната година, цел ще бъде обезопасяването на маршрутите, които децата използват до училище. Стана ясно, че все повече учители и директори на учебни заведения опресняват квалификацията си по отношение на пътната безопасност, както и че подготовката за 15-ти септември вече е започнала, по данни на РУО-София регион.

Служителите на ОД на МВР на свой ред проверяват сигнализацията на районите около училищата и изготвят предписания за поставяне на знаци и опресняване на маркировката, където е необходимо. От дирекцията заявиха и своята готовност да съдействат на общините за безопасното откриване на учебната 2017/2018 година, както и за създаването на допълнителна организация за нейното нормално протичане при нужда.  

Закривайки заседанието, Заместник областният управител призова за активни действия срещу нарушителите на пътя, с които да бъде премахнато тяхното чувство за безнаказаност. В тази връзка той поздрави неправителствените организации за активната им роля в превенцията на произшествията и работата им в Областната комисия по БДП, и призова местните власти да не неглижират проблема, защото удължаването на живота на българските граждани е отговорност на цялото общество. 

EspressoNews
Източник: ОА Софийска област