Патриарх Неофит благослови изграждането на Енорийски център в Костинброд

1475 преглеждания

Ще се намира в църквата "Св. Св. Кирил и Методий"

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, благослови изграждането на Енорийски център в Костинброд. На 31 август бе поставен първия камък за строежа на сградата, която ще се помещава на територията на местния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В центъра миряните ще могат да се запознават с историята на Християнството и развитието му през вековете. Към него ще бъде създадено и  Неделно училище, в което подрастващите ще бъдат обучавани и запознавани с Християнската вяра и ценностите, които тя изповядва.

Желанието на отец Дамян и община Костинброд е училището да бъде отворено и в неговата работа да участват свещеници, деца, родители и други енориаши, които да се чувстват в Църквата като едно семейство.

Водоосвещаването и полагането на камък бе извършено от архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Официални гости на събитието бяха Любен Кънчев – заместник-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС- Костинброд, Виктория Яшнова – младши експерт „Култура и спорт” в местната администрация.

В приветствието си към жителите и гостите на Костинброд, заместник-кметът подчерта, че отец Дамян притежава необходимата решимост и сила да сътвори своята нова духовна крепост и чрез вярата и чистите сърца на хората, посещаващи храм „Св. Св. Кирил и Методий“, сградата ще бъде построена и ще доразвие духовността в общината, за което Общинската администрация и Общинският съвет ще оказват подкрепа занапред!

Събитието приключи с раздаването на курбан за здраве.

От Община  Костинброд обявиха още, че ще бъде облагородена и територията около храма. Там вече се изгражда пешеходна крайречна алея, която местното ръководство цели да превърне в любимо място за отдих и разходка. Това е  първата по рода си крайречна алея в община Костинброд, като плановете са такива пространства да бъдат обособени и на други места. Освен това ще бъде преасфалтиран и района около храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

За да завърши облагородяването на тази част от града, в момента тече реновирането на фасадата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“, намиращо се в непосредствена близост до храма.

„С най-голямо желание се строят и обновяват мостове и духовни средища в община Костинброд! Мостовете, защото събират хората от два бряга, а храмове, защото събират молитвите на всички миряни.”, заяви на свой ред председателят на общинския съвет д-р Тенев, визирайки и обновения мост над река Блато, водещ до храма

Всички нови придобивки в първи район на Костинброд ще бъдат официално открити за празника на града – 17 септември, началният час е 17.00 ч.

EspressoNews
Източник: Общиа Костинброд