Stylish Toast Travel: Sicily

1622 преглеждания

Ивелина Кирилова с препоръки за идеалната екскурзия до Сицилия

Южна Италия – свобода, култура, шумни хора, божествена храна, още по-божествено вино, слънце, море, хаос и вкус към удоволствията на живота. Ей такива трепети усетих веднага щом кацнах на италианска земя, заредена с настроение от винените промоции в самолета.  Беше началото на юли, когато с две  дружки отскочихме до Сицилия, средиземноморски остров, позициониран до самия връх на Ботуша. Та в следващите редове ще ви дам няколко насоки как, къде, какво и защо да правите, ако сте предвидили трип до Сицилия. Да тръгваме!

Лети, лети, лети! Вече не е нужно да сменяш няколко полета, за да стигнеш до Южна Италия. С полетите на нискотарифните авиокомпании се стига до Сицилия за около час и 50 минути . Цените на билетите са супер изгодни, особено ако ги купиш по-рано или притежаваш клубна карта за намаление.  Лети се всяка сряда до летището в Катания, а прибирането е в неделя. Време, достатъчно, че да разгледаш, да поплажуваш и да се насладиш на вкусотиите, без да качиш килограми.

Къде отседнахме? Имахме късмета да срещнем услужлив българин още на автобусната спирка. Оказа се, че дълги години живее в Сиракуза и ни даде доста ценни съвети. Сузи беше намерила малко апартаментче, точно в центъра на грaда. Историческо величие, нетипичен морски бряг, където няма плаж, но пък има големи яхти, които можеш да си наемеш или да те поканят. При нас не се случи нито едно от двете, бяхме само на някакво водно “парти” на корабче, от което искахме да слезем още на 15-тата минута. Нещо като хипи Bedroom, само че подвижен в морето.

Вино, паста, канелони.. /Из опасно красивите улички на Сиракуза можеш да видиш безброй малки ресторантчета, кафенета и джелатерии. Закуската започваше с кроасан и капучино, а за някои с фокача хах/ или освежаващи, пресни плодове. Препоръчвам Ви да пробвате прочутия десерт канелони, обилно напълнена фуния със сметана и рикота. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се отбийте в семейното магазинче на Caseificio Borderi , където ще ядете най-уникалните и огромни сандвичи, приготвени с кеф и постоянните шеги на собственика. За вечеря препоръчвам ресторант Al Mazari, разнообразие от паста и морска храна, за виното няма смисъл да споменавам…

Плажуване. / Както вече споменах, в Сиракуза нямаше плаж като плаж. Затова наемахме нещо като такси и срещу 60 евро ни караха до Fontane Bianche, на около 40 минути от Сиракуза. Казват, че и около Палермо имало страхотни пясъчни ивици, но ние не успяхме да стигнем до там.

Съвет: Споделените моменти с приятелки са едни от най-ценните в живота. Шегите, закачките, усмихнатите наздравици, та дори дългите разговори за мъжете.

Ивелина Кирилова