Българският патриарх Неофит уважи храмовия празник на Осеновлашкия манастир

2157 преглеждания

Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“) отбеляза своя храмов празник на осми септември - Рождество на Пресвета Богородица. Богослуженията бяха оглавени от архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха архимандрит Антим (Дулев) – игумен на светата обител, свещеници от Софийска епархия и дякон Костадин Тренев.

Молитвено участие в св. Литургия взе и Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В края на богослужението главата на Българската православна църква се обърна към богомолците със слово за светлия празник на Рождеството Богородично.

„Рождеството на онази, която в предвечния Божи план е повикана, за да съдейства в откриването на умълчаваната от векове тайна, бележи дългото възхождане на човешкия род от състоянието на богооставеност и скръб, поради греха на праотците, към онова съвършено послушание към Божията воля и готовност на съработничество с Твореца, които виждаме в лицето на Пречистата Дева. Послушание и съработничество, които вече трето хилядолетие ние – верните на нейния Син и наш Бог, продължаваме да живеем като Църква – като основаната от Христа Иисуса, чрез съдействието на Светия Дух, общност на спасението“, каза Негово Светейшество в словото си.

След края на светата литургия беше извършен водосвет и беше раздадено благословено ястие на стеклите се от целия район многобройни поклонници.

EspressoNews