Българският вкус завладява Пожарево на Лютеницотерапия 2017!

1958 преглеждания

Сборът край огнището на площада е на 24 септември

Пожарево ще бъде домакин на тазгодишната Лютеницотерапия. Ежегодното цапотене с чушки, домати и моркови ще се проведе на 24 септември от 9.30 часа на площада на селото.

„Който е участвал предни години знае, а който не е - ако дойде, ще разбере колко е разтоварващо да приготвиш сам своята лютеница! Заповядайте да се опушим заедно над огнището!“, приканват организаторите в анонса на събитието във Фейсбук.

Терапията ще започне с месене на хляб и белене на чушки Следва смилане на моркови, чушки и домати и „яко бъркане“. Участниците ще сготвят пърженица от пабирок и ще я изядат с топъл хляб от пещта.

Освен кулинарна, Лютеницотерапия 2017 има и социална кауза - събиране на средства за възстановяване на параклиса на мястото на Манастир „Свети Илия”- място с особено значение за село Пожарево.

Срещу дарение за каузата, всеки гост ще може да си вземе бурканче домашна лютеница, прясно приготвена пред очите му. Повече за автентичния фолклор на село Пожарево и за Манастира, можете да научите от краткия филм, заснет през 2016 година.

EspressoNews