Община Босилеград иска да развива съвместни проекти с Костинброд

1241 преглеждания

Делегация на сръбската община Босилеград посети Костинброд

Делегация на сръбската община Босилеград посети Костинброд, съобщава официалната страница на Общината. Кметът на Босилеград Владимир Захариев, заедно със заместника си Стефан Стойков се срещнаха кмета на Костинброд Трайко Младенов, зам.-кмета Любен Кънчев, председателя на ОбС – Костинброд Атанас Тенев и кмета на с. Петърч Борислав Борисов.   

Целта на работното посещение бе обсъждане на възможностите за съдействие и развитие на двустранните отношения с община Босилеград, която е населена предимно от българи. Кметът на община Босилеград и зам.-кметът са съответно председател и заместник-председател на Националният съвет на българското малцинство в Република Сърбия.

Владимир Захариев представи възможностите за трансгранично сътрудничество и партньорство в различни проекти. На територията на Босилеград съществуват възможности за развитие на селско стопанство, хранително –вкусова, мебелна и текстилна промишленост.

Участниците в двустранната среща се обединиха, че има необходимост от сътрудничеството и взаимодействието на общините, тъй като има огромен потенциал, който не се използва.  Очертаха още нуждата от засилване на регионалното сътрудничество за създаване на възможности за съвместни проекти, които да се финансират от международни фондове и фондовете на ЕС. Босилеградска община има желанието да изгради успешно трансгранично сътрудничество с организации и институции в България. Като към този момент са избрали община Костинброд , поради близостта си до Република Сърбия и бързото и развитие в културата, спорта и инфраструктурата.

EspressoNews