Към Шиша Пангма и Еверест е вдигнал поглед Боян Петров

1473 преглеждания

Алпинистът се завърна след покоряването на осемхилядник №10 в кариерата си

Осемхилядниците Шиша Пангма и Еверест са следващите цели пред алпиниста Боян Петров. Българинът планира атаката на най-ниския и най-високия от върховете над 8000 метра в света да е през пролетта на 2018 година.

Вчера той се завърна в България и разказа за трудните моменти и успехите по пътя нагоре – към десетия осемхилядник в кариерата му – връх Даулагири в Хималаите.

По думите на алпиниста, Даулагири се е предал малко по-лесно от предишния. „Този връх беше малко по-лесен, но трябваше много търпение“, казва той и допълва, че в идните месеци ще обърне внимание на музейната си работа и проекти, ще си почине и ще започне да гледа към следващите цели - Шиша Пангма и Еверест.

Петров определи Еверест като „върхът на хималайската корона“, към който ще подходи с огромно уважение, предвид достолепната му височина от 8800 метра. Неговото най-високо завоевание е връх К2 - 8600 метра, „Но трябва да го направя“, категоричен е Боян по отношение на Еверест. Той смята още, че българският трибагреник трябва да бъде развяван колкото се може по-често, не само на планински върхове, но и на всяко възможно място, тъй като това е визитната картичка на страната ни , а дълг на всеки от нас е да бъде посланик на България.

Алпинистът описва изкачването на върхове без кислородна маска като „по-честния“ и „по-спортен“ вариант и го сравнява с олимпиада по математика, в която и двата отбора са решили задачата, но единият е смятал с калкулатор, а другият – наум. Петров изтъкна, че това, което му помага при изкачванията е актът, че организмът му работи перфектно на големи височини с разреден въздух.

Припомняме, че Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник – връх Даулагири. Експедицията бе част от проекта му "Българин на 14х8000", с който алпинистът иска да се нареди сред двайсетте в цял свят, които са успели да изкачат 14-те осемхилядници на планетата без помощта на кислород. За пореден път EspressoNews му пожелава успех, кураж и хъс по пътя нагоре!

EspressoNews