Пътуващото кино „Натура 2000 на колела“ спира в Своге

1353 преглеждания

На 27 ноември в ПГ "Велизар Пеев"

Пътуващото кино „Натура 2000 на колела“ ще спре в конферентната зала на професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в град Своге на 27 ноември, понеделник, точно в 16:00 часа. Това става възможно, благодарение на подкрепата и съдействието на община Своге.

Филмът, който ще бъде представен, е част от инициатива по проект „ПрироДА“, който се осъществява от Издателство „Просвета“ в партньорство с Българското дружество за защита на птиците към програма LIFE на ЕС.

С прожекцията на филма „Те отлитат“, пред публиката в град Своге ще бъде представена красивата, но много слабо позната природа в България, с която всички се гордеем. Продукцията представя малко познати видове птици, които се срещат у нас. Причината за това е ниската им численост и опасността от изчезване, пред която са изправени днес.

Такава е най-малката, но открояваща се с окраската си в черно, червено и бяло червеногуша гъска. Видът се размножава далеч на север, в земите на Казахстан и Русия, но 75 на сто от световната ѝ популация идва, за да прекара студените зимни месеци в нашите земи. Още през декември и така до февруари-март червеногушите гъски зимуват в Шабла, Тюленово и Дуранкулак.

Филмът разказва и за още един вид – египетският лешояд, който е сред най-бързо изчезващите птици от нашата природа. Нарича се египетски, защото през зимата достига земите в Африка, където има достатъчно храна и където се е специализирал да използва инструменти, за да пробива здравите черупки на щраусовите яйца. Освен за този вид лешояд от филма може да се научи и за белоглавия лешояд, който се среща през цялата година в нашата страна.

Още три кратки епизода са част от продукцията „Те отлитат“ и разказват за царския орел, от който у нас са останали само 28 двойки, за белоопашатият мишелов и за красивите обитатели на бургаските езера – къдроглавите и розовите пеликани.

От филма може да се научи и за много забележителни места от нашата история, които могат да бъдат посетени, като древния град Перперикон в Източните Родопи, тракийското светилище в Татул, природните забележителности Белоградчишки скали, Каменната сватба, Каменните гъби и мегалитните долмени в Сакар.

EspressoNews