В Драгоман стартира програма „Топъл обяд“ за учениците в СУ "Христо Ботев"

2342 преглеждания

Официално бе даден стартът на проект "Топъл обяд" в Драгоман

На специално събитие организирано от община Драгоман бе даден стартът на проекта „Топъл обяд“ за учениците от от I-ви до IV-ти клас в СУ „Христо Ботев“. На 6 ноември в училището в Драгоман, децата получиха своя първи топъл обяд. Той е осигурен по съвместнен проект между община Драгоман, Областния съвет на БЧК и „Кока-кола ХБК България”, който се реализира за четвърта поредна година. През учебната 2017/2018 г. 60 деца в неравностойно положение от СУ „Христо Ботев“ в град Драгоман ще получават безплатен топъл обяд в училище.

Гости на събитието присъстваха кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, зам.-кметът г-жа Лидия Банкова, зам.-председателят на НС на БЧК и председател на Областната организация на БЧК в София-област д-р Валентин Пеев, г-жа Екатерина Борисова – ръководител на програмата „Топъл обяд“ към Националния съвет на БЧК, екип на Областния съвет на БЧК, представен от неговия директор г-н Росен Василев и г-жа Диана Андреева, г-жа Десислава Василева – управляващ директр на „Еспресо Медия“, главния редактор на "EspressoNews" Мария Маркова, учители и възпитатели. Директорът на училището, г-н Стоян Стоянов връчи благодарствени адреси до Българския Червен Кръст, Кока Кола ХБК България и община Драгоман за оказаното съдействие и подкрепа.

От името на „Кока-кола ХБК България” на учениците бяха раздадени  натурални сокове и минерална вода, а членове на БМЧК – Драгоман  се включиха с доброволен труд  в  подготовката на мероприятието.

Програма „Топъл обяд” стартира през 2004 г. и се реализира благодарение на финансови средства, осигурени от Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, която обединява различни компании от корпоративния сектор. Основната й цел е да се подпомогне физическото развитие на деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд те да се върнат в класните стаи. Приблизително 12 000 деца ежегодно отпадат от училище поради социални причини. Осигуряването на храна на някои особено уязвими ученици чрез включването им в проекта „Топъл обяд” е единствената възможност те да посещават редовно учебните занятия.

Благодарение на съвместните усилия на членовете на Партньорска мрежа за благотворителност, за 13 години от началото на Програмата са набрани приблизително 2 000 000 лв., с които са осигурени 1 000 000 безплатни обяда на  общо 14 500 деца.

Средствата се осигурявят чрез съвместни благотворителни кампании на БЧК и корпоративните компании, партньори в Мрежата, както и от дарения на граждани чрез изпращане на SMS на кратък номер 1255 за абонатите на всички мобилни оператори в страната.

През настоящата учебна година, 1 600 нуждаещи се деца от цялата страна ще получват всеки учебен ден безплатна храна в училище.

 

Мария Маркова