Община Драгоман с отличие в конкурс като дестинация за културен туризъм

1177 преглеждания

При силна конкуренция от цялата страна

Община Драгоман бе отличена като туристическа дестинация в рамките на конкурс на Министерството на туризма. При силна конкуренция и голям интерес от страна на общините в страната, Драгоман бе сред отличените познати/нововъзникващи (ЕДЕН) дестинации за културен туризъм.   

Конкурсът за избор на нови ЕДЕН дестинации по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България” GRO/SME/16/C/071-Tourism*, стартира на 30 юни 2017 г., а краен срок за кандидатстване бе 8 септември 2017 г.

31 формуляра от общини от цялата страна постъпиха в допустимия срок в Министерство на туризма за националния конкурс. Кандидатури за малко познати/нововъзникващи дестинации за културен туризъм в България, получиха общините Ардино, Сапарева баня, Мездра, Белене, Ловеч, Брезово, Самоков, Стара Загора, Бургас (2 предложения), Драгоман, Петрич, Дряново, Раднево, Девня, Костенец, Чавдар, Марица, Хасково, Две Могили, Кърджали, Ямбол, Елена, Ботевград, Варна, Сливен, Малко Търново, Банско и Смолян – пет от които на територията на Софийска област, както и областните администрации Ловеч и Добрич.

Оценката на формулярите осъществи комисия, при спазване на критериите за оценка, които са част от изискванията в процедурата за оценяване на кандидатурите.

 Съгласно изискванията на проекта, след приключване на оценката по документи на подадените кандидатури, през месец октомври беше осъществено и посещение на място на петте дестинации, които са получили най-голям брой точки.

Класираните дестинации в конкурса са:

Община Ямбол  - победител. 

Община Мездра, община Драгоман и община Чавдар и община Ардино - дестинации подгласници.

За  избраните дестинации, по проекта се предвижда да се изготви брошура на български и английски език.

Национална церемония по награждаване на избраните малко познати ЕДЕН дестинации за културен туризъм ще се проведе през януари.

*Проект „ Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България” GRO/SME/16/C/071-Tourism” се финансира по програма COSME (Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия) 2014 - 2020 г. на Европейската комисия. Продължителността му е 10 месеца, като общата цел е да се привлече вниманието и да се промотират малко познати/нововъзникващи български туристически дестинации на тема „културен туризъм”.

EspressoNews