Валерия Петкова засне Осеновлашкия манастир в своя 360 градусов видеорепортаж

2215 преглеждания

360 градусовият видеорепортаж ще бъде представен на "Добрият пример на запад от София"

В рамките на събитието „Добрият пример на запад от София“, ще бъде представен самостоятелният 360 градусов видеорепортаж на Валерия Петкова, заснет по неин сценарий. Валерия е ученичка в ПГ „Велизар Пеев“ град Своге и е втори подгласник в тазгодишното издание на ученическия проект на Еспресо Медия „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“. Тя и още петима участници спечелиха правото да заснемат 360 видеореортажи по свой сценарий. Наградата им бе предоставена от партньора на проекта 360 Creative Bulgaria.

За да представи община Своге, Валерия избра да заснеме манастир „Седемте престола“, известен и като Осеновлашки манастир.

Осеновлашкият манастир, известен още като "Седемте престола", е разположен на 5 километра южно от гара Елисейна. Изграден е на една от извивките на Габровница в подножието на планински рид, на който се намират останки на старинна крепост, наричана от местното население "Латинско кале". Най-ранните свидетелства за съществуването на Осеновлашкия манастир са едно четириевангелие с приписка от 1511 г. и един служебник от 1554 година. На два пъти - през 1737 г. и в началото на XIX в., манастирът е ограбван и разрушаван от турците. Обновяван е съответно през 1770 и през 1815 г. със средства на околното население. Свидетелства за съществуването на светата обител има още от 1511г. През годините манастирът многократно е разрушаван и изграждан наново.

360 градусовите видеорепортажи от общините, заснети по сценарий на учениците Симеон Симеонов от Годеч, Ивайло Ивайлов от Божурище, Валерия Петкова от Своге, Александра Александроа от Драгоман, Ния Кръстева от Сливница и Ива Ненова от Костинброд, участници в „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“ ще бъдат представени в рамките на второто издание на събитието "Добрият пример на запад от София”, което ще се проведе на 27.11.2017 г. от 15:30 ч. в шоурума на „Ситроен“ в град Божурище.

EspressoNews