Звездите на ЕС украсиха две читалища на запад от София

1445 преглеждания

В Сливница и с. Габер, общ. Драгоман

Областната администрация на Софийска област проведе през месец ноември поредните комуникационни инициативи, посветени на десетата година на България като член на Европейския съюз и започващото председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на инициативите този път бяха читалищата като местни културни средища, събиращи по различни поводи жителите на населените места.

28 звезди, върху които бяха изписани имената на всички държави, членуващи в Европейския съюз, украсиха и две от културните институции на запад от София. Това са НЧ „Съзнание“-гр. Сливница и НЧ „Христо Ботев 1925“-с. Габер, община Драгоман, чиито красиви борове бяха украсени.

В рамките на комуникационната кампания бяха включени НЧ „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“-гр. Копривщица, чиято лятна естрада също е украсена със звездите на ЕС, и НЧ „Труд и постоянство 1901“-с. Челопеч, което получи книги на европейска тематика и на някои от най-популярните автори от държавите-членки.

От ръководствата на читалищата и общинските администрации бяха единодушни, че с тази инициатива местното население ще почувства Европейския съюз още по-близък до себе си.

Заместник областният управител г-жа Галя Георгиева, която ръководи изпълнението на Комуникационната стратегия за ЕС за 2017 година подчерта, че звездите от знамето на Европа  символизират идеалите за единство, солидарност и хармония между народите на Стария континент. Читалищата в страната и Софийска област пък са важна част от културното многообразие на Европа, но и основен пазител на българската идентичност. Според г-жа Георгиева настоящата инициатива ще бъде припозната от хората, тъй като съчетава българското с европейското, припомняйки, че са едно колоритно цяло.

Източник: Областна администрация на Софийска област