Бул. "Царица Йоана" ще свърже София с Божурище

3747 преглеждания

Булевард в столичния квартал "Люлин" ще бъде удължен и ще свърже столицата с Божурище.

В момента бул. "Царица Йоана" завършва със съоръжение на две нива на Софийския околовръстен път. То е изградено като част от Западната дъга и се използва от няколко години.

На това място Околовръстният път на София минава на естакада, а под него остава кръгово кръстовище, което свързва бул. "Царица Йоанна" с околните територии.

Новата отсечка ще свърже столицата и с икономическа зона "София-Божурище". "Национална компания индустриални зони" ЕАД (НКИЗ) е изготвила проект за сертифицирането на зоната като приоритетен инвестиционен проект, пише "Монитор".

Това ще даде възможност държавата да подкрепи и финансира приоритетно изграждането на новата пътна връзка. Проектът за получаване на сертификат от НКИЗ на стойност 19 млн. лева е вече внесен в Българската агенция за инвестиции.

От страна на Министерството на икономиката са предприети действия за промяна на Общия устройствен план на София, което да позволи новата отсечка.

Индустриална зона "Божурище" е една от бързо развиващите се през последните години. През 2017 г. беше разширена с още 115 дка и вече се простира върху 2665 дка.

През ноември стана ясно, че 3 компании разширяват бизнеса си в индустриалната зона до София. В Божурище фирмите ще инвестират 12 млн. лв. и ще открият нови 40 работни места.

EspressoNews