Грипна епидемия в края на януари очакват експертите

1553 преглеждания

Регистрираха първи случай на вируса "Хонконг"

Жена от Русе е първият регистриран случай на грипа "Хонконг" в страната, информира Нова телевизия.

Лекарите информират, че грипът протича тежко и започва изведнъж с много висока температура и мускулни болки, както и болки в гърлото и носоглътката.

Щамът H2N3 - "Хонконг" може да причини епидемия у нас тази година, смятат здравните експерти. Заключенията са на база наблюденията, които се извършват преди грипния сезон у нас. Специалистите следят каква е ситуацията в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато там е зимният сезон, е бил и пикът на грипната епидемия. Водещ щам е бил именно "Хонконг". Това кара медиците да смятат, че той ще разболее най-много хора и у нас.

В края на тази седмица ще бъде ясно дали „Хонконг“ или „Мичиган“ ще е щамът, който ще причини грипна епидемия у нас, която експертите очакват в края на месец януари.

Рисковите групи, които вирусът засяга най-бързо, са възрастните хора и малките деца. Първоначалните му симптоми са по-различни от класическите при настинка и грип и започват ден-два след заразяване. Болните усещат болка в гърлото и суха кашлица, както и в долната част на гърба, ставите, крайниците. В някои случаи е възможна и болка в очите. Понякога грипът се придружава и с хранителни разстройства, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.

За да не възникнат усложнения, специалистите препоръчват да не се самолекувате, а да се консултирате с лекар, когато почувствате дискомфорт.

EspressoNews