С бляскава церемония България официално прие Председателството на Съвета на ЕС

1266 преглеждания

Доналд Туск спечели залата с уникалното си слово на български

България официално прие Председателството на Съвета на Европейския съюз на бляскава церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Политическият елит на страната и Европа присъства на официалното откриване, а главните действащи лица бяха президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Възхищението на присъстващите в залата, на зрителите на церемонията и на потребителите в социалните мрежи безспорно предизвика председателят на Европейския съвет. Доналд Туск започна речта си, произнесена на чист български език, със стихове от „Отечество любезно“ на Иван Вазов, което предизвика бурни аплодисменти в залата. Находчива, дълбока и показваща почит към България – така беше определена речта на Тукс, която можете да видите по-долу. В нея намериха място актьорът Захари Бахаров и култовият сериал "Игра на тронове", футболната легенда Христо Стоичков, фактът, че България няма пленено бойно знаме, а българите бяха наречени "потомци на Спартак".

В приветствието си премиерът Бойко Борисов благодари на Туск за показаното уважение. Той призна, че досега не е слушал реч, която да го кара да се чувства толкова приятно и призова да оценим усилията, които председателят на Европейския съвет е положил, за да засвидетелства почит към България. Борисов пожела успешно председателство и подчерта, че в следващите шест месеца страната ни трябва да е безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че у всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него. Премиерът очерта и големите предизвикателства пред Председателството ни, сред които са Брекзит, бежанската криза, политиката за сигурност на ЕС, бъдещето на западните Балкани, кризата в Украйна, кохезионната политика и други.

Жан-Клод Юнкер наблегна на предстоящите редица знакови инициативи за бъдещето на ЕС, с които съвпада Българското председателство. „Вашето място е в Европа, в еврото и ние си сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, заяви Юнкет.

Като добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав, пък определи следващата половин година Антонио Таяни. Председателят на европарламента благодари на българските институции за ангажимента за защита на границите на Съюза и за доброто сътрудничество, което българските и европейските служби за сигурност имат. Таяни изказа увереността си, че България ще „павира“ пътя на сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани.

Президентът Румен Радев припомни, че от 13 века България е Югоизточната порта на Европа и добави: "Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“ и добави: "Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е: "Съединението прави силата". В останалата част от словото си президентът подчерта религиозната толерантност у нас, проблемите с глобалната несигурност, миграцията и тероризма. Румен Радев пожела на гостите от Европа да се чувстват в България като у дома си.

В залата на Народния театър присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит, вицепрезидентът и вицепремиерите на България, министри, народни представители, българският еврокомисар Мария Габриел и други.

Церемонията продължи с изпълненията на признати български изпълнители, сред които хорът на БНР, Ансамбъл "Чинари", Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния”, Булгара, Стоян Янкулов и други.

След вълната на одобрение, въпросът, който зрителите на церемонията си задаваха бе кой е автор на речта на Туск. Днес стана ясно, че това е ирландецът Хюго Брейди. Брейди има богата професионална биография и публикации за престижни издания като „Гардиън“ и „Файненшъл таймс“.

Видео на обръщението на Доналд Туск можете да видите ТУК.

EspressoNews