Среща с „Живи легенди” на Ники Илиев

4440 преглеждания

На 5 септември 2015 г. от 20.45 ч. на централния площад в Своге бе представена прожекцията на филма „Живи легенди”. Лятното кино на открито събра десетки зрители. Всички те се насладиха на великолепната игра на най-младото поколение звезди на българското кино. Във филма участват актьорите – Орлин Павлов, Ники Илиев, Саня Борисова-Илиева, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Георги Кадурин, Яна Маринова, Ана-Мария Гюзелева,  Микеле Плачидо и др.

„Живи легенди” е вторият филм на младия режисьор и актьор Ники Илиев, чиято премиера се състоя в началото на миналата година. Лентата грабна приза за най-добър международен филм на осмото издание на престижния „Манхатън Филм Фестивал“ в Ню Йорк. С тази награда „Живи легенди“ ясно показа, че филмите няма нужда да се делят на фестивални и зрителски, както е прието в България, а могат едновременно да притежаватхудожествена стойност и да радват масовата аудитория.

Режисьорският подход на актьора Ники Илиев работи доста добре по няколко причини – историите му са леки и забавни (без да са блудкави), действието (или поне част от него) се развива в екзотични локации, а в актьорския състав задължително присъства поне едно голямо име.

Горчиво-сладката комедия „Живи легенди” следва плътно тази схема, и то очевидно – без претенции за високо изкуство или някакви особено сложни послания. Всичко започва (или по-точно всичко се обърква) с един инцидент. Един млад банкер, домогнал се до всички блага, за които може да се мечтае, пада от дърво и изпада в безсъзнание, за да се събуди със съзнанието на своето 18-годишно аз. Без да помни нищо от случилото се след абитуриентския му бал, той пристига в родния си град, за да си види с хората, които сега смята за най-близки, а именно бившите му съученици. Изпълнен с ентусиазъм и несвойствена за възрастта му приповдигнатост, нашият герой с изумление се сблъсква с навъсените и недоволни хора, в които са се превърнали приятелите му днес. Подтикнат от преоткрития си приключенски дух, той решава да сбъдне юношеските мечти на всеки един от тях, а и да намери себе си някъде по пътя.

Ники Илиев е роден на 10.10.1981 г. в София. Средното си образование получава в 9-а френска гимназия в София. В Нов български университет се дипломира в специалностите кинорежисурa и актьорско майсторство. Участва като актьор в редица чужди и български филмови продукции, както и в театрални представления.
Режисьорския си дебют в киното прави с филма Чужденецът, който печели наградите за най-добър сценарий и филм в Комедифест в Лос Анджелис, приза за най-добър чуждестранен филм в МФФ Манхатън и наградата на публиката на фестивала „Златна роза” във Варна.

 

Филмът „Живи легенди” бе представен в Своге във връзка с Програмата за честване на 100-годишнината на българското кино, отбелязана на 13 януари 2015 г. Прожекцията на филма бе събитие, предвидено в Културния календар на Община Своге.

Източник: www.svoge.bg