Жълт код в Софийска област заради снега

1338 преглеждания

Предупреждението е в сила за половин България

Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за 15 области от западната половина на страната. Предупреждението е в сила за районите на Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-област, София-град, Перник Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Метеоролозите очакват да се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 10 см, а до вечерта са възможни и между 10 и 20 см.

Жълтият предупредителен код предполага да бъдем внимателни за снегонавявания и поледици на пътя, когато шофираме или се придвижваме пеша.

Днес времето ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, по-значителни в Западна България.

Очакваните максимални температури в Северна България ще бъдат между -4 и -2 градуса, в Южната част от страната  и по Черноморието – между -1 и 4 градуса, в София – около -1 градус, информират от НИМХ при БАН.

Дъжд и сняг ще вали в крайните югозападни райони. В югоизточните ще остане почти без валежи. Вятърът ще бъде слаб от изток-североизток. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месец януари.

Времето в планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-интензивни в масивите от Западна България. Ще духа умерен югозападен, по билата силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -4 градуса, на 2000 метра – около -8 градуса.

EspressoNews