Честваме Световния ден на влажните зони

1057 преглеждания

За да отбележим важната им роля за хората и планетата

Всяка година на втори февруари честваме Световния ден на влажните зони, за да отбележим важната им роля за хората и планетата. Влажните и заливни зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот и оцеляването ни и имат редица социални и икономически ползи. Сред най-значимите са предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата. Също така, те осигуряват храна, дървен материал и биомаса, способстват за развитието на устойчивия туризъм – каякарство, плуване и гмуркане, наблюдение на птици, риболов, ветроходство. Влажните зони са дом на стотици видове с висок консервационен статус като дивия шаран, водните костенурки, къдроглавия пеликан, блатните кокичета и водните рози.

До скоро тези ползи не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80% от естествените влажни зони в Дунавския регион. Това е довело до срив на риболова по Дунав. В миналото около 65% от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но  след пресушаването на блатата край Дунав, където той хвърля хайвера си, видът бързо става критично застраше н („Червената книга“ от 1981 г.).

През последните 10 години п риродозащитната организация WWF работи активно за възстановяване на влажните зони по Дунав. За този период, заедно с партньорите си, WWF възстановява над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България.

„До неотдавна изобщо не се разбираше нуждата от възстановяване на влажни зони, напротив, политиката беше за пресушаването им. С помощта на WWF бяха подготвени най-мащабните проекти за възстановяване на влажни зони в България, обхващащи територии в Природен парк „Персина“ и защитена местност „Калимок-Бръшлен“. Водеща е ролята на WWF във възстановяването на зони по поречието на реките Русенски Лом и Веселина, както и във възстановяването на крайречни гори“, заяви екологът от WWF Стоян Михов.

Вече могат да се видят и резултатите от тази работа. Благодарение на усилията на Дирекцията на Природен парк Персина, Българското дружество за защита на птиците,  WWF и други организации, след 50-годишно отсъствие там са се завърнали и вече гнездят къдроглави пеликани.

Едни от значимите влажни зони на запад от София са Драгоманското блато и Алдомировското блато, които са местообитание на редица животински и растителни видове.

EspressoNews