С поклонение и литургия в Костинброд почетоха жертвите на комунистическия режим

973 преглеждания

В присъствието на общинското ръководство и граждани

В Костинброд за поредна година бяха почетени жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остават в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война. Прочетени са и са изпълнени смъртни присъди общо 2 730 български военни, политици, индустриалци, интелектуалци.

В църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч отец Желязко и отец Дамян отслужиха литургия в памет на жертвите. На панихидата присъстваха кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев – заместник-кмет, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общински съветници и граждани, които запалиха свещи в памет на своите съграждани, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

Лобното място на осъдените е в околностите на с. Петърч. И днес то е известно с като „Гробницата“. Именно там официалните лица поднесоха венец, спомняйки си, че там след преврата на 9 септември 1945 година, са изведени и избити без законни присъди десетки българи от София и околностите. Телата на убитите са заровени в масови гробове, а по-късно същите ями са използвани за екарисаж и в тях са изхвърляни животински останки. Наред със зловещото име на местността, паметта на местните жители и до днес се пази спомени за тези жестоки събития.

Всяка година на 1 февруари местността „Гробницата“ е събира за поклонение жителите от с. Петърч и цялата костинбродска община, за да почетат жертвите на режима.

EspressoNews