В Драгоман отбелязаха Световния ден на влажните зони

1388 преглеждания

Ученици научиха как се поставят и работят фотокапани

За поредна година Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, община Драгоман и Туристически информационен център отбелязаха Световния ден на влажните зони. За да научат какво е „влажна зона“, значението й за хората, животните и растенията, Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато” посрещна ученици от СУ „Христо Ботев“ гр. Драгоман и от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница.

Децата бяха запознати с разнообразието от животински видове и растения, както в Драгоманско, така и в Алдомировско блато. Огромен интерес сред присъстващите предизвика новата технология, която използват от сдружението за наблюдение върху начина на живот в блатото, а именно - фотокапаните. 

За да разберат как точно работи апаратът, децата изгледаха снимки и видеоклипове, заснети от него през 2017 г. в Драгоманско блато. Уникалното при записите е, че са уловени кадри на птици, змии и жаби в естествената им среда, без човешко присъствие. 

Децата видяха как се поставя фотокапан и да разбраха още как точно работи сензорът му за движение.

След изключително интересната презентация, учениците от гр. Сливница посетиха Драгоманско блато, като въпреки студеното време се разходиха по пътеката във вътрешността му и се качиха на кулата за наблюдение.

Децата останаха очаровани от красотата и големината на блатото и обещаха, че ще дойдат пак през пролетта, за да могат да видят всички животни и растения.

На 2 февруари 1971г. в иранския град Рамсар, е подписано първото глобално природозащитно споразумение. Това е и датата, определена за отбелязване на Световен ден на влажните зони. Тази година темата е „Влажни зони за устойчиво градско развитие“. Мисията на конвенцията е "опазването и разумното използване на всички влажни зони  чрез местни и национални действия и международно сътрудничество като принос към постигането на устойчиво развитие в целия свят".

Влажните зони са сред най-разнообразните и продуктивни екосистеми. Уникалността на района на запад от София идва освен от богатата история и културни забележителности, и от природните му богатства, сред които е  прекрасното карстово Драгоманско блато, изобилстващо от растителни и животински видове.

EspressoNews