Мартин Леков: "Искам, когато се кача на стълбичката на Олимпиадата, всички да разберат, че съм от малкото, но много красиво градче - Драгоман"

4741 преглеждания

EspressoNews представя едно интервю на Ангел Лазаров с Мартин Леков – младият и перспективен състезател по бокс, многократен шампион на България и носител на отличие „Добрият пример 2017“.

Мартин Леков е от Драгоман. Роден на 2-ри март 1999 година. Има редица медали, включително и златни от републикански и международни първенства. В момента се състезава за Боксов клуб "Локомотив" София в категория до 64 кг.

Разкажи нещо повече за себе си. С какво обичаш да се занимаваш извън бокса? 

Обичам да рисувам. Също така обичам да се занимавам и с други спортове като тенис и плуване. Когато съм почивка от бокса,  гледам да разнообразявам с тях.

А как и кога започна да тренираш бокс? 

Започнах да тренирам бокс преди седем години. Един приятел ми показа боксовата зала, отидох да пробвам, хареса ми и с времето стана сериозно.

До момента какви отличия имаш? 

Многократен шампион на България съм! Имам трето място на Европейско първенство. Имам златни медали отмеждународни турнири и градски първенства.

В момента си състезател на "Локомотив" София. От кога си в клуба, кой ти е треньор в момента? Как се чувстваш в клуба? 

Тренирам в "Локомотив" от 2014-та година. Тренирам в момента под ръководството на Борислав Георгиев и Роман Цветков. В клуба се чувствам повече от добре. Харесва ми начина на работа, напълно професионален е! 

За "Локомотив" София се състезава и най-голямата ни боксова надежда при жените Станимира Петрова, носителка на златни медали от европейски и световни първенства! Сподели няколко думи за нея! 

Станимира е голям атлет и много добър човек! Винаги сме я подкрепяли, както и тя подкрепя всички в отбора! 

Какво ти предстои като състезания тази година ?

Предстои ми републиканско за младежи. След това следва европейско в Италия, има и световно първенство, но все още не се знае къде ще се проведе. Но голямата цел е Младежката Олимпиада в Аржентина! /бел. ред. която ще се проведе от 11 до 23 септември в Буенос Айрес/.

Ти си един от малкото спортисти, дори може би и единственият в момента, с който може да се гордее Драгоман! Какво е за теб малкият Драгоман? 

Драгоман за мен е едно малко градче от което тръгва моята кариера. И искам всички да разберат когато се кача на стълбичката на Олимпиадата, че аз съм точно от това малко, но много красиво градче! 

Вярвам, че новата спортна зала в Драгоман ти е от полза. Какво ти е мнението за спорта в града като цяло?

Да, от голяма полза ми е. Тренирам в нея когато съм в Драгоман и виждам, че спорта се развива. Има много деца които също като мен след време ще представляват България и ще са тръгнали от Драгоман.

Създаде се Боксов клуб "Драгоман", ръководен от друг млад талантлив спортист - Ивелин Александров. Имаш ли наблюдение върху клуба? Полезен ли е за младежта в Драгоман? 

Да, полезен е защото преди време имаше много желаещи да тренират бокс и нямаше къде. Виждам, че вече децата почват да се развиват много добре. Започват да печелят и медали!

И последно! На кой би искал да кажеш "Благодаря"?

Благодаря искам да кажа на жителите на община Драгоман, които помогнаха за участието ми през 2015 година на европейско първенство. На треньорите ми. На общината също! 

Ангел Лазаров