Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване

1361 преглеждания

В голямата зала на Община Годеч се проведе встъпителна пресконференция по проект BG05M9OP001-2.002-0148-C01 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“. Пресконференцията беше открита от кмета на Община Годеч - Радослав Асенов, който представи целите и основните дейности на проекта, по който ще бъдат назначени 36 лица, от които 19 лични асистенти, 15 социални асистенти, мед. сестра и администратор.

В резултат на изпълнение на дейностите ще се подобри качеството на живот на възрастните и лицата с увреждания чрез създаване на условия и подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот и социално включване, при зачитане на правата им, съобразяване с техните възможности и специфични потребности.

Чрез реализацията на проекта ще бъдат предоставени интегрирани услуги за хората с невъзможност за самообслужване и за хората с увреждане, като ще се съчетават комплексни действия в посока осигуряване на дългосрочна грижа, включително и социални и здравни услуги в общността или в домашна среда.

Всеки човек с увреждане, съобразно нуждите си, може да ползва различни услуги, според необходимостта и вида помощ. Целта е да се осигури на представителите на целевата група достъп до дългосрочна здравно - социална грижа, включително и достъп до заетост, според специфичните потребности на човека в неравностойно положение на основата на индивидуална оценка на потребностите.

В проекта са включени и 80 лица от целевата група, а стойността му е в размер на 490 278, 79 лв.

Източник: Актуален глас