Време е да поискаме прошка от близките си

1929 преглеждания

Време е да поискаме прошка от близките си

Православната църква отбелязва днес Неделя на прошката или Сирни заговезни. Всяка година празникът се чества на различна дата, седем седмици преди Великден и една след Местни заговезни. На утрешния ден започва Великият пост.

Традицията повелява днес да се поиска прошка от близките за волните или неволни огорчения или обиди. Всеки трябва да намери сили и воля и в самия себе си, за да прости на хората, които са засегнали и него.

На Сирни Заговезни младите искат прошка от по-старите си родители, кумове, приятели. Целува се ръка и се казва „Прощавай, мамо, тате…“, а задължителният отговор е „Господ да прощава, простен да си!“.

В християнските храмове вечерта се извършва „ритуала на прошката“. Обичаите „хамкане“ и прескачането на Сирнишките огньове също са характерни за днешния ден. За хамкането на червен вълнен конец се завързва парче халва, варено яйце или сирене, завърта се и насядалите в кръг деца се стремят да го захапят с уста. Огньовете пък се палят от ергени като за целта се използват слама от царевица или кори от черешово дърво. Всички прескачат огъня.

Великият пост е време за пречистване на духа, размисъл и повишаване на християнското достойнство на миряните, както и за по-пълното приемане на Христовия образ.

EspressoNews