145 години от гибелта на Васил Левски отбелязаха в Костинброд

1837 преглеждания

145 години от гибелта на Васил Левски отбелязаха в Костинброд

145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски отбелязаха в Костинброд.

19 февруари започна с патронния празник на Първо ОУ „Васил Левски“. В рамките на официалната част пред сградата на училището бяха поднесени венци и цветя. Честването продължи с програма, в която участваха децата от всички класове, и бе водено от директора на учебното заведение г-жа Даниела Борисова. В приветствието си към присъстващите тя отбеляза героичните моменти от живота на Апостола на свободата и неговите подвизи, с които и до днес се гордеем.

Поздравление отправи и кметът на община Костинброд Трайко  Младенов, който  връчи  на г-жа Борисова брошура, посветена на Васил Левски, издадена от Община Костинброд за всички деца и книга за Шияковския манастир „Св.Архангел Михаил“.

Празника на училището уважиха още г-н Юлиян Ангелов - Народен представител, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Светослав Иванов - директор на ПГВМСС “Св. Георги Победоносец“, г-жа Анастасия Попова - директор на ЦОП „Промяна“ , родители. Специална изненада в програмата беше участието на г-н Ивайло Шопски - автор и водещ.

Гостите на патронния празник се насладиха и на рецитала от песни и стихове, посветени на Левски, както и на викторина, подготвена от възпитаниците на училището.    

След празника всички присъстващи се отправиха с шествие към Народно Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, където ученици и учители бяха подготвили презентация на своето училище и спектакъл в чест на Апостола.

Почитането на паметта на Апостола продължи пред паметника на Дякона  в двора на манастира „Св. Архангел Михаил“. На честването присъстваха кметът на Костинброд, неговите заместници Теодора Гогова и инж. Габриела Георгиева, председателят на Общинския съвет – д-р Атанас Тенев, заедно с общинските съветници Иван Иванов,  Димитър Найденов и Николай Борисов, директори на центрове, училища и детски градини. Както всяка година, пенсионерите от клуб  „Кавака” и ”Люляк” също не пропуснаха да поднесат цветя за Васил Левски.

В рамките на честването отец Крум отслужи литургия, а кметът на община Костинброд  произнесе  слово. Венци и цветя бяха поднесени от всички представители на местната власт, от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва, граждани. 

Кулминацията на честването на 145 години от обесването на Васил Левски, бяха възпитаниците от Второ ОУ „Васил Левски”, от кв. Шияковци, които бяха придружени от директора на училището Красимира Манова. Децата рецитираха стихове, посветени на великия българин, след което Първо ОУ „Васил Левски“ представи песен за Апостола.

EspressoNews