Министърът на енергетиката ще депозира оставката си

1713 преглеждания

Министърът на енергетиката ще депозира оставката си

Министърът на eнергетиката Теменужка Петкова ще депозира своята оставката. Решението идва, след като името й бе свързано със собственици на компанията "Инерком България", която е купувачът на бизнеса на ЧЕЗ у нас.

В кулоарите на парламента самата Петкова заяви, че предприема този акт, за да бъдат избегнати всякакви коментари, съмнения и спекулации по повод сделката за продажба на електроразпределителното дружество, както и да се намесва името на премиера. По думите на Петкова оставката е най-достойната постъпка, независимо, че самата тя призна, че познава от години семейство Върбанови, собственици на компанията-купувач.

Предстои министър-председателят Бойко Борисов да вземе решение дали ще приеме подадената оставка или не.

Пред журналисти Петкова обясни, че процедурата по продажбата на ЧЕЗ ще бъде проведена от чешката държава и България няма отношение към процеса. Нашите институции, в лицето на КЗК, КФН и КЕВР, ще трябва да одобрят процедурата.  

"Инерком България" ще бъде проверена и от ДАНС, тъй като се касае за енергийна инфраструктура, която е част от националната сигурност на страната ни, което според Петкова е напълно резонно.

Темата коментира заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. По думите му, оставката на енергийния министър ще бъде обсъдена на Коалиционен съвет, след завръщането на премиера Борисов от работното му посещение в Брюксел.

За проверки на фирмата-купувач и на сделката от всички компетентни институции призоваха както коалиционните партньори, така и от опозицията.

EspressoNews