Тежка е обстановката в цялата страна, въведени са ограничения на движението

1102 преглеждания

Тежка е обстановката в цялата страна, въведени са ограничения на движението

Усложнена е зимната обстановка в цялата страна. Най-високият – червен предупредителен код е в сила за областите Смолян и Кърджали, като се очаква снежната покривка там да достигне до 40 см. В останалите райони от страната в сила е оранжев код за опасност.

Днес синята и зелената зона за паркиране в София ще останат затворени, тъй като обилният снеговалеж прави невъзможно почистването на паркоместата, които са в рамките на зоните. Системата за SMS-паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват, информираха от Центъра за градска мобилност информираха. Приоритетно се почистват паркингите пред училищата, детските градини и обществените сгради.  180 машини са на терен и обработват уличната мрежа.

От Столична община призоваха гражданите по възможност да не използват личните си автомобили, особено, ако не са сигурни в шофьорските си умения. Колите на градския транспорт се движат със закъснения.

С отклонение в графика се изпълняват и полетите на летище „София“.

Пътните настилки са мокри, на местата със снеговалеж, в планинските и усойни райони – частично заснежени, заледени и обработени, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Над 1800 машини почистват снега по републиканската пътна мрежа. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Няма затворени пътища за леките автомобили, но ако не се налага спешно пътуване Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да отложат тръгването си до подобряване на метеорологичните условия.

При рязко влошаване на времето ще бъде спирано движението на тежкотоварните превозни средства, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията трафикът ще се спира изцяло.

Поради обилен снеговалеж е ограничено движението на товарните превозни средства над 12 тона по пътната мрежа в област Смолян, леките автомобили трябва да бъдат задължително с вериги. За снегопочистване е ограничено движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона в участъка Пазарджик - София в посока София на АМ „Тракия“, по път I-1 Видин - Ботевград, по път I-6 София – Карлово, по път I-5 Русе – Бяла, по път II-27 Нови пазар – Тръница, по път II-51 Бяла – Попово, по път II-37 Батак – Доспат, по път ІІІ-866 Девин - Михалково по път III-1801 Перник – Голямо Бучино. Ограничено е движението на всички автомобили с ремаркета и полуремаркета по път III-865 Кърджали – Ардино, по път III-1412 от разклона за с. Бранковци до с. Раковица. Шофьорите трябва да използват обходен маршрут по път Кула - Киряево - Раковица.

Шофьорите, на които им се налага да тръгват на път е необходимо да са с автомобили подготвени за зимни условия - със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и предприемат всички необходими действия за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия. В готовност за поддържане на пътищата са около 3000 машини.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

От МВР също разпространиха основни правила за действие при тежки метеорологични условия.

EspressoNews