Затворени пътища, спрени влакове и бедствено положение в някои райони - зимата днес

1029 преглеждания

Затворени пътища, спрени влакове и бедствено положение в някои райони - зимата днес

 

Пътната обстановка в страната продължава да е усложнена заради лошите метеорологични условия, информират от АПИ. Пътните настилки са предимно заснежени и обработени, но призивът към шофьорите е да не пътуват в Североизточна България и Бургаско.

Намалена видимост поради мъгла до 100 м има на места в областите Стара Загора и Ямбол.

В Бургас се наложи органите на реда да вадят закъсали в преспите автобуси на градския транспорт, както и болно дете от закъсал автомобил.

Във Варна се създава организация за затваряне за движението по автомагистрала "Хемус", в участъка Варна - Каспичан, информираха от местната полиция и уточниха, че няма да се допускат автомобили по магистралата от всички пътни възли. АМ „Хемус” е затворена и в участъка от Шумен до Варна за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

ТИР е аварирал на отново на АМ „Хемус“ край Ботевград, поради което временно движението се осъществява в едната лента по пътя Ботевград – магистрала „Хемус” и се регулира от „Пътна полиция”.

Бедствено положение обяви Община Аксаково, където има обилен снеговалеж и силен вятър.  

Сложна е ситуацията и Добрич, където общинската мрежа в шест общини е непроходима - Балчик, Каварна, Генерал Тошево, Шабла, Тервел и Крушари.

Отново е затворена магистрала „Тракия“ в района на град Бургас заради обилния снеговалеж. Забранено е преминаването на всички МПС от Зимница до Карнобат.

Старият път от София през Петолъчката, Карнобат и Айтос е затворен за автомобили над 12 тона, както и пътят Руен-Айтос. В Бургаския регион е затворен участъкът Изворище-Миролюбово-Каблешково – за всички превозни средства.

В останалите части от Североизточна България автомобилите все още се движат, но много пътища са затворени за камиони.

Ришкият проход е затворен за автомобили над 12 тона. Проходът Рожен е забранен за МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

В област Русе обстановката също е тежка.

ГКПП „Дунав мост” беше затворен за тежкотоварни автомобили от румънска страна миналата нощ, което доведе до образуването на големи опашки. Пътят Русе-Силистра остава в тежко състояние. Изцяло затворени за движение са участъците Русе-Разград-Шумен, както и Дюлинският проход. Движението на МПС над 12 тона в двете посоки по пътя Русе-Бяла беше ограничено, но вече е почистен с роторен снегорин и тежките автомобили отново се пропускат.

Ограничено е движението на МПС над 12 тона по пътя Самоков-Дупница и по пътя Самоков-Ихтиман. От АПИ призовават шофьорите на леките автомобили по двата пътни участъка да се движат подготвени за зимни условия.  

Снегът спря и движението на някои пътнически влакове в Североизточните райони на страната.

Пътническите влакове, които няма да пътуват днес са по направленията Добрич-Кардам-Добрич, Самуил-Силистра-Самуил, както и два влака между Русе и Шумен. За пътниците от отменените влакове в участъка Самуил-Силистра-Самуил е осигурен превоз с автобуси.

Движението на всички други влакове в страната се осъществява нормално, като са възможни известни закъснения поради усложнената зимна обстановка.

Товарни автомобили временно не се допускат по направлението от Благоевград към ГКПП "Станке Лисичково", заради почистване на пътя.

От ГД „Гранична полиция“ уточниха, че на ГКПП "Кулата-Промахон" трафикът е интензивен, без ограничения. Нормално е преминаването на ГКПП "Златарево" на бълагро-македонската граница. На ГКПП "Илинден-Ексохи" се пропускат само автомобили, които са снабдени с вериги. Те може и да не се поставят, но шофьорите трябва да ги имат, поради разпоредба на гръцките власти.

Лошото време днес затвори 1103 училища на територията на страната.

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък разпореди на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да засили контрола на язовирите и съоръженията към тях и да извършва извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми при последващото им топене.

При необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители в региони с по-висок потенциален риск и въвеждането на 24-часови дежурства. Активиран е и извънредният щаб, който ще действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Поддържа се и постоянен контакт с представителите на местната власт, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.

За възможни закъснения на доставките на пратки предупредиха и от "Български пощи".

EspressoNews