Журналистиката е като летенето, учи се с летене

2123 преглеждания

Максим Майер е редакционен директор на списание „Мениджър”. Бил е зам. главен редактор на „Стандарт”, главен редактор на списание „Жената днес”, директор на в. „Сега”. Завършил е журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, има специализация в Би Би Си. Максим Майер  е член на журито, което  оценява заедно с екипа на „Еспресо Медия”, материалите на учениците, участващи в “Работилница за репортери“.

- Какво бихте искали да виждате в днешните млади таланти и какво бихте направили, за да има благоприятни условия за тяхното развитие?

- Най-важното за успеха на един млад човек в тази, а и във всяка друга професия, е хъсът, постоянството и огромното желание за напредък. Нашата професия е много състезателна – да уловиш първи новината, да събереш най-интересните факти и да предложиш нестандартен поглед в коментар, да намериш интересен събеседник и да го провокираш да даде умни отговори.

Когато един човек, млад или не чак толкова, има желание за напредък, да се учи и усъвършенства, винаги намира пътя. Журналистиката е професия завинаги, ако си решил да й се посветиш.

В нашето издателство, което прави списание „Мениджър” и сайтовете „МениджърНюз” и „Обекти” има много добри възможности за развитие на таланти. Има баланс на поколенията и преобладаващо млади хора. По-опитните учат по-начинаещите. И обратното – по-младите колеги често имат по-различен, понякога по-адекватен поглед към случващото се в живота и бизнеса. Талантът няма възраст.

- Има ли задължителни качества, които един добър репортер трябва да притежава? Кои от тях могат да бъдат развити?

- Най-важни са любопитството и работливостта. Тези качества човек си ги носи. Високата обща култура също причислявам към задължителните качества. Всичко останало се учи. При динамиката на работа в една редакция и при добри учители  – доста бързо.

- Какво мислите за качеството на висшето образование по журналистика в България и на какво трябва да обърнат внимание бъдещите кандидат-студенти?

- Висшето образование по журналистика ще спечели много, ако излезе от аудиториите и  отиде в редакциите. Всичко ще се промени, ако някой - факултети или катедри, успее да създаде преподавателски бази в медиите. В много от телевизиите, всекидневниците, радиата, списанията, сайтовете има истински професори на тази професия. Там, на място, от най-големите имена в бранша, студентите ще научат почти всичко, което им е необходимо. Теорията е хубаво нещо, общата култура е изключително важна. Но тази професия е като летенето – учи се с летене. На всички, които мечтаят да се посветят на журналистиката бих им препоръчал отрано да започнат да сътрудничат на добри медии, да гледат с широко отворени очи всичко, което се прави, да се вслушват в съвети и  да се опитват да работят като най-добрите.

- Журналистиката занаят и призвание ли е или диплома?

- Журналистиката може да е занаят. При това не лош занаят - всичко се учи - как се пишат текстове, как се правят интервюта, лесно е за интелигентния човек да се ориентира кое зрителят или читателят харесва най-много. Но в професията, слава богу,  има и таланти, които носят искрата и правят разликата между медиите. Това са колегите, които гледат на професията като  творчество, които се опитват във всеки материал да бъдат различни, да казват нови неща, по нов и интересенн начин.

- Важно ли е за един добър журналист да бъде провокативен?

- Журналистът трябва да се научи да задава правилните въпроси, въпросите, от които аудиторията се интересува. Трябва да бъде честен и смел. И да не се отказва.

- Има ли конфликтна зона между реалната журналистика и етичните норми в професията, как един млад журналист да се ориентира в тази сложна материя и да се изгради като етичен такъв?

- Етиката в журналистиката е набор от принципи и правила, които екипите приемат и прилагат или не приемат и не прилагат. Въпрос на ценности, мисия и култура на медията. „Мениджър” има писани етични правила, в които са обобщени световните стандрати  в тази област, съобразени с нашите условия. Ние всички ги приемаме, но не защото са записани на хартия, или защото така трябва. А защото сме убедени, че можем и искаме да правим само такава журналистика. Ние се стремим да правим качествена журналистика, което убеден съм, личи и по изданията ни.

- Защо решихте да се включите в "Работилница за репортери"?

- Расте много силно и талантливо поколение. Всички, които знаем нещо за тази професия е добре да се стремим да им го предаваме. Длъжни сме да направим всичко, за да се развиват и разцъфват талантите.

- Какво ще оцените най-високо и най-важният съвет, който бихте им дали на старта на тяхната кариера в журналистиката?

- Журналистиката е за честни, смели и талантливи хора. Стремете се да бъдете такива.