„НЕ на тормоза“ в СУ „Летец Христо Топракчиев“

1400 преглеждания

„НЕ на тормоза“ в СУ „Летец Христо Топракчиев“

Както EspressoNews писа, за поредна година СУ "Летец Христо Топракчиев" гр. Божурище се включи в международния Ден за борба с тормоза в училище, наречен още "Ден на розовата фланелка". За включването в инициативата ни информира в своя кореспонденция Петя Георгиева, ученичка в 8 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев" град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2018 – Родова памет", като в настоящата публикация представяме пред читателите на регионалния портал репортажа на Бианка Маринова, също участник в тазгодишното издание на "Работилница за репортери" и възпитаник на училището в Божурище, който отразява събитието.

Всичко започва през 2007 г. в Канада, когато момче е било тормозено, поради факта, че е отишло на училище с розово поло. В знак на протест негови съученици на следващия ден купуват и разпорстраняват 50 розови тениски. Идеята за подобна изява е била на Травис Прайс и Дейвид Шепърд. "Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса", казва Травис Прайс, показвайки, че и младите могат да постигнат много с малко усилие и желание. Така се дава старт на една благородна инициатива, чиято цел е да се прекрати тормоза в учебните заведения. Постепенно идеята за ден срещу тормоза в училище се разпространява из целия свят, като само през миналата година са взели участие над 180 страни. Тазгодишната тема на Деня на розовата фланелка е "Да си поговорим с мъжете!", като целта е децата да обсъдят със свой баща, дядо, вуйчо, батко или някой друг ценен за тях мъж важни теми и въпроси относно тормоза и агресията и начините за справяне с тях. Партньори и инициатори на темата за 2018 г. са националната кампания "Да бъдеш Баща" и проектът "Ключ към училище без страх".

По традиция в СУ "Летец Христо Топракчиев", в Божурище денят се отбелязва, като се връзват розови панделки на учениците. През тази година, настоятелството на Ученическия съвет с подкрепата на педагогическия съветник г-жа Силвия Ватрачка, реши да проведе открит урок и дискусия с ученици от 7 и 10 клас. В синхрон с темата през тази година на въпросите на учениците отговори г-н Добри Деспотов, чител по "Физическо възпитание и спорт".  Той посъветва децата, да се справят с агресията и тормоза в училище по един много прост начин, като отстъпим, опитаме се да се успокоим, като накрая няма да се почувстваме като "слабаци", а като морални победители във възникналия конфликт. "По наше време също имаше тормоз в училище, но той не беше в интернет.“ сподели учителят.

След интригуващия разговор с г-н Деспотов, темата се насочи към видовете тормоз. Учениците стигнаха до извода, че той  има много и различни форми, като организаторите на събитието бях избрали словесния тормоз за своеобразна задача, която да ангажира учениците с още по-активно отношение към темата. Десетокласниците и седмокласниците написаха върху бележки груба дума или израз, които са чували от свои съученици, и да ги залепиха в една от четири категории – Закачка/шега; Унизителна шега; Болезнена обида или Изключително болезнена обида. Оказа се, че най-много блежки има в графите Унизителна шега и Болезнена обида и че част от думите, залепени в четирите графи са непонятни за децата. Заключението бе че една дума може да се използва и за шега, и за обида. Учениците установиха, че разликата между обида и шега понякога може да е много малка и зависи от начина, по който е изречена.

В края на събитието учениците отново получиха листчета, но този път върху тях те трябваше да напишат хубава дума, израз или извинение. Целта бе те да се залепят върху "грозните думи", които вече бяха написани първоначално. Така участниците заличиха обидите и разбраха, че една хубава дума струва много повече, и най-вече да казаха НЕ на тормоза в училище.

Бианка Маринова, ученичка в 11 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев", участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.