СУ "Проф. д-р Асен Златаров", Годеч, срещу насилието в училище

2215 преглеждания

СУ "Проф. д-р Асен Златаров", Годеч, срещу насилието в училище

За четвърта поредна година СУ "Проф. д-р Асен Златаров", град Годеч участва в международната инициатива срещу насилието в училище, която се провежда в последната сряда на месец февруари и е популярна под името "Ден на розовата фланелка". За събитието, специално за EspresoNews писаха петима ученици, участници в третото издание на "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" - Ани Пейчева, Радослава Павлова, Алекзандра Любомирова, Ирена Евстатиева и Габриел Георгиев. В своите дописки те споделят най-значимите факти от изминалия ден в училището, като изрично отбелязват приноса на г-жа Цветанка Евлогиева, учител по физическо възпитание и спорт, която за поредна година е организатор на събитието и успява да мотивира креативността и съпричастността на ученици и учители към темата. 

Тазгодишното издание на инициативата в Годеч излъчи редица послания за спиране на тормоза, насилието и лошото отношение в училище и замяната им с добро отношение, сътрудничество и разбиране. Творческият подход, избран от ученици и учители, превърна сградата в своеобразна изложбена площ, на която са разлепени голям брой хартиени апликации под формата на ръце, всяка една съдържаща отделно послание. Сред най-впечатляващите  форми е дърво от разноцветни ръце, които в пълна степен изразяват идеята за откритост, толерантност и подкрепа, която носи този ден. Сред посланията, впечатлили най-много младите кореспонденти на EspressoNews от мястото на събитието са - "Добрата дума цена няма" , "Насилието никога не е решение", "Приеми хората такива каквито са" , "Дръж се с другите така като ти искаш да се държат с теб" и др., а един от авторите - Габриел Георгиев цитира думите на г-жа г-жа Горанова, класен ръководител на 9 клас, обобщаващ в едно изречение смисъла на деня: "Всеки човек трябва да уважава себе си сам, да защитава достойнството си, но да не накърнява пространството на другите.".

В своеобразна кулминация на събитието тази година се превърна своеобразния флашмоб на ученици и учители, облечени в розово, които се подредиха под формата на сърце в снежния двор на училището, като снимки от тази композиця са едни от най-споделяните и харесвани от хората в региона и не само.

Екипът на EspressoNews отправя специална благодарност към учениците, които така масово отразиха събитието, извън конкурсната програма на "Работилница за репортери 2018 - Рoдова памет", като ги насърчава да продължат да разшиярават тематичния си обхват и журналистическа смелост и в бъдеще. Ние Ви очакваме.

Мария Маркова