Празничен концерт по повод Баба Марта, Денят на Самодееца и 140 години от Освобождението на България в Божурище

1434 преглеждания

Празничен концерт по повод Баба Марта, Денят на Самодееца и 140 години от Освобождението на България в Божурище

Предпразничният концерт, по повод 140 годишнината от Освобождението, с който в Божурище бяха отбелязани първи март и "Деня на самодееца" през очите на Йоанна-Виктория Лозанова, ученичка в 11 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев" в града - участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

На Деня на мартеницата и Баба Марта, стотици певци, танцьори, хора, които в свободното си време са отдадени на изкуството отбелязват своя празник - Деня на самодееца. Ден на българския талант, дух и култура, запазили се благодарение на самодейните клубове, ансамбли и читалищни състави.

Десетки жители и гости на община Божурище присъстваха на предпразничния концерт по случай 140 годишнина от Освобождението на България, съчетан с още два празника – „Баба Марта“ и „Деня на самодееца“. Той се проведе в сградата на Народно читалище „Христо Ботев 1934 г.“ град Божурище на първи март от 18:30 часа.

Концертът започна с приветствени думи от организаторите на събитието от Народно читалище „Христо Ботев 1934 г.“ и официалните гости, от които заместник-кметът на град Божурище - Владислава Симеонова, която благодари на хората „нагърбили се с не леката задача да съхраняват и да предават българщината на идните поколения“. В празненството взеха участие много фолклорни и местни самодейни колективи като „Дамски камерен хор“,  Модерен балет „Невиданс“ с прекрасно представление, очарователните и талантливи Детска вокална група „Палави ноти“, изкусните вокална група „Разноцветни“, обаятелните и приказно красиви клуб по спортни танци „София данс“ и смайващите фолклорни ансамбли „Божурчета“, Животвор“, „Хера“ и „Играорци“.

Материалът е изготвен от Йоанна-Виктория Лозанова ученичка 11 клас, в СУ„ Летец Христо Топракчиев“ град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.