Драгоман отбеляза Трети март

1800 преглеждания

Драгоман отбеляза Трети март

Празничен концерт по повод Националния празник на България в Драгоман. Репортаж на Александра Александрова, ученичка в 10 клас на СУ "Христо Ботев" в града. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

Всяка година на Трети март българският народ отбелязва националния празник - Освобождението на България от османско владичество. В община Драгоман отбелязването на празника се състоя на втори март от 18:00 часа в салона на НЧ "Драгоман 1925". Празничният концерт започна с химна на Република България. Учениците от 6-ти клас на СУ "Христо Ботев" с класен ръководител Жанета Тодорова, откриха спектакъла с песента "Къде си, вярна ти любов народна", а след нея рецитираха стихотворенията "Новото гробище над Сливница" и "Опълченците на Шипка". В своето обръщение към гостите на тържеството г- жа Албена Дончева, председател на читалището призова: "Нека помним, нека бъдем единни!".

След словото и на сцената се качи женска певческа група "Чепънка" при НЧ "Драгоман 1925", с художествен ръководител Росен Димитров, която изпълни народните песни "Топчето пукна" и "Питат ли ме дей зората". Овациите на публиката обра и фолклорна група ,,Житена питка”. Те припомниха какъв живот са водили българските семейства по време на робството - тежък, мъчителен, пълен със страх. Първата постановка беше свързана с това как турски чиновник отвежда мъжката рожба на една млада българска майка, а втората показа как Левски, Каравелов, Бенковски, Раковски и Ботев са се борили за свободна България. Последва изпълнение на песента "Смърт или свобода" и поклон пред делото на Райна Попгеоргиева. Народните песни "Рада, Радомирка" и "Полегнала е Гергана" бяха съпроводени с танцови изпълнения, а "Хубава си, моя горо" смълча публиката.

"Този празник трябва да се отразява, да има празничност и чувство за българщина, което отсъства напоследък. Трябва да се развяват знамена на тази така скъпоценна дата за българската нация. Целта на този празник е да ни припомни колко труден е бил пътят, за да бъдем днес тук. Историята е част от нас, наш спътник. Децата бяха чудесни, а стихотворенията патриотични и пълни с много чувство. Всеки българин трябва да ги знае до гроб, както се казва", отбеляза г-н Христо Станков председател на Българския арт и фолклорен център "Нестия" - София. "За мен беше удоволствие да рецитирам тези стихотворения пред толкова широка аудитория по повод 3- ти март. Чувството е прекрасно. Обстановката и програмата бяха уникални. Аз се радвам, че бях част от тях", сподели своите емоции Валентина Горянова, ученичка в 6-ти клас и участничка в рецитала.

Материалът е изготвен от Александра Александрова, ученичка в 10 клас на СУ "Христо Ботев" град Драгоман, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.