16-ти пробег "Трети март" в Мездра

2254 преглеждания

16-ти пробег "Трети март" в Мездра

Как в Мездра за 16-ти пореден път Националният празник бе отбелязан с Републикански шосеен маратон „Трети март“, може да научим в репортажа на Жаклин Петрова, ученичка в 11 клас, в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, град Враца. „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

За 16-и пореден път, навръх националния празник на България, Мездра беше домакин на Републиканския шосеен пробег „3-ти март“. Участие в него взеха 14 атлетически клуба от цялата страна, един футболен отбор - ОФК „Локомотив“ (Мездра) и четири градски училища. В състезанието стартираха почти 200 атлети на възраст между 5 и 30 години. Съгласно регламента участниците в състезанието бяха разделени в седем възрастови групи – момчета и момичета I-II, III-IV, V-VI и VII-VIII клас, юноши и девойки младша и старша възраст, мъже и жени. Те се състезаваха на дистанция от 300 до 5000 метра.

Националният рекордьор в дисциплината 3000 м. стипълчейз и Европейски шампион за младежи - Митко Ценов също взе участие в състезанието, като за пореден път победи в категорията „мъже“. Специално за Еспресо Нюз, той разкри, че най-голямото му щастие е да може да посрещне празника на свободата с това, което най-много обича, а то е да бяга и да побеждава. Каза също: „Горд съм с  миналото на Родината си като силна държава, но не и със сегашното и положение“. Въпреки това е оптимистично настроен за нейното бъдеще и вярва, че скоро нещата ще се оправят.

В надбягването участваха и топ атлетите от клуба домакин СК “Атлет“- Иво Балабанов и Дева-Мария Драгиева. СК „Атлет“ - Мездра беше представен от още 16 състезатели: Александър Колов при мъжете, Ива Воденичарова при жените, , Иван Драгановски при юношите младша възраст, Ива Митова и  Денис Владимирова при момичетата V-VI клас, Мелани Венциславова, Алекс и Кристиян Петровски при момчетата и момичетата III-IV клас, Димитър и Тони Воденичарови, Даниел Коловски, Магдалена Мирославова, Никола Стоичков, Ралица Йолова, Сияна Митова и Светлин Стоянов при момчетата и момичетата I-II клас. Най-малкият участник в състезанието беше 5-годишният Тони Воденичаров, който е син на многократния шампион на България в многобоя – Борис Воденичаров.

За първа година в маратона се включи Томислав Тодоров. Той учи в Софийския университет – икономика и финанси с английски език и там е записан в клуба по лека атлетика, „но не с професионални насоки, а с неспиращата ми любов към атлетиката“ – казва той. На въпроса ни „Какви са твоите мотиви за да бягаш точно на тази дата?“, той отговори, че тази година е успял да събере смелост и „Както с любов към спорта, така и с любов към България, реших да направя едно символично бягане с надеждата да дам пример и да вдъхна кураж на всички, които искат да участват, но нямат смелостта“.

Празничното мероприятие завърши с награждаване на победителите в надбягването, което се извърши от кмета на общината - инж. Генади Събков.

Участниците в тазгодишния маратон доказаха, че българският народ е достоен за уважение.  През годините на робство и тези на свобода българите многократно превъзмогват себе си, самоусъвършенстват се и се жертват в името на отечеството. Те запазват своя език, култура и религия, запазват своите най-добри качества и ги предават на своите наследници.

Материалът е изготвен от Жаклин Петрова, ученичка в 11 клас, в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ град Враца, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.