Навръх Националния празник започна обновяването на Второ ОУ "Васил Левски"-Костинброд

1274 преглеждания

Навръх Националния празник започна обновяването на Второ ОУ "Васил Левски"-Костинброд

Община Костинброд даде старт на обновяването на сградата на местното Второ ОУ „Васил Левски“ в кв. Маслово. Символичната първа копка на проекта за енергийна ефективност на сградата бе едно от събитията, с които в Костинброд отбелязаха Националния празник на България Трети март.

Проектът предвижда да бъде направена топлинна изолация на външни стени и съпътстващи дейности за изпълнение на конструктивни елементи, пNawryh одмяна на дограма, топлинна изолация на покрив, реконструкция на отоплителна система. Ще бъдат изпълнени и дейности за разширение и преустройство на сградата, което ще включва обособяване на санитарни възли.

В приветствието си към възпитаниците и ръководството на учебното заведение кматът на община Костинброд Трайко Младенов заяви, че е приоритет за община Костинброд да бъде продължено обновяването и модернизирането на общинската образователна инфраструктура. След въвеждането на мерки за енергийна ефективност през 2012 -2013 година в сградите на ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, НУ „Отец Паисий“ с. Драговищица, Първо ОУ „Васил Левски”, същото предстои и в сградата на Второ ОУ „Васил Левски“.

На събитието присъства и началникът на РУО-София регион Росица Иванова. Тя също поздрави присъстващите и подчерта, че Второ ОУ ”Васил Левски” е единственото училище с цялостна реконструкция в Софийска област в момента, и пожела успех на изпълнителите на проекта.

Сред останалите официални гости бяха д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, заместник-кметовете на общината Александър Ненов и инж. Габриела Георгиева, общински съветници, служители в местната администрация, бивши и настоящи ученици на Второ ОУ ”Васил Левски”, родители и граждани.

Всички те се насладиха на празнична програма във възрожденски стил, която възпитаниците на училището бяха подготвили за повода. Включиха се и децата от Читалище „Заря-1914“ с ръководител Екатерина Михайлова, които изпълниха стихове и песни, посветени на Освобождението на България и на патрона на училището Васил Левски.

Гостите бяха поздравени и от директора на училището г-жа Красимира Манова, която разчете изборът на датата 3 март за церемонията по първа копка и слънчевият зимен ден като добри поличби за предстоящото обновяване на ръководеното от нея учебно заведение.

В рамките на Националния празник на територията на община Костинброд се проведоха и редица други инициативи, сред които „Пробуждане с хоро“, в което се включиха десетки жители и гости на Костинброд и с. Петърч. Последва празничен концерт в НЧ ”Иван Вазов-1947” с участието на формация „Светоглас“ и специалното участие на децата от Дневен център за работа с деца на улицата, със съпровод на пиано от Елена Гатева. Програмата завърши с безплатна прожекция на филма „Възвишение“.

НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ и община Костинброд, със съдействието на Първо ОУ „Васил Левски,“ проведоха втората по рода си историческа кръгла маса. Темата беше „140 г. от Освобождението на България“.

Празникът в Костинброд завърши с тържествена заря-проверка.

EspressoNews