Традиците не само се спазват, а и се създават

3201 преглеждания

Традиците не само се спазват, а и се създават

"Традициите не само се спазват, а и се създават" - аз имам своите преки впечатления от красивото българско село Бов и неговите хора, но не бях там на Трети март, когато за пета поредна година българският трибагреник се развя гордо на "Триъгълника" срещу гарата. Не бях, но преживях многократно това събитие през очите на участниците в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", които избраха да бъдат там и да изпратят своите репортажи, а с тях и емоциите и вдъхновението, което този патриотичен жест е предизвикал у тях.

Показа ми го многократно и фийда, докато публикувах и споделях материалите на учениците, които по един чист и смел начин, представяха на аудиторията на EspressoNews как е отбелязан празника не само в Бов, но и в Божурище, Враца, Пролеша, Пожарево, Драгоман, Годеч, Осеновлаг, Лакатник, Церово, Искрец, Мездра, Сливница, София... 

Показа ми го с много снимки, усмивки, споделени видеа, статуси и отбелязвания. Бов създава традиция, която далеч надхвърля мащаба на двете села с това име, а започва да мери нога с големите чествания на Националния празник на Шипка, в София, Плевен, Стара Загора... И не с височината на ранга на официалните гости, а с това, че една смела инициатива бързо си пробива път към сърцето на хората. Заразява и вдъхновява. Преди празника по-често чувах хора да казват "Ще ходим ли в Бов на спускането на знамето", отколкото "Ще ходим ли..." на много други места. 

И докато работех, една от многото снимки на знамето привлече вниманието и я споделих на своя профил. Скоро след това видях, че тя е събрала над 100 харесвания и няколко споделяния само от там, а час по час фийда ми я предлагаше споделена и през други профили. Поне в моя фейсбук свят, тази снимка се превърна в най-популярната от събитието. Затова и реших да се свържа с нейния автор и да го помоля да представи себе си и да разкаже как е видял събитието през своите очи и обектив.

Оказа се, че това е едно 19-годишно момиче от Своге - Денислава Григорова, а когато получих нейния текст, в него видях синтезирано в едно изречение, това, което през тези два дни, всеки път, когато видех нещо от и за Бов се опитвах да кажа - "Традиците не само се спазват, а и се създават!". Колко кратко и точно казано и колко подхождащо за направеното от бовчани. И така, представям Ви, специално за EspressoNews, Денислава Григорова:

На 19 години съм, от град Своге. Фотографията е моето хоби. Най-много се вдъхновявам да снимам родната ни природа. В България има толкова много природни забележителности, които са неизчерпаем източник на снимки за всеки сезон от годината. Най-хубавото нещо в това хоби е възможността да уловиш различни моменти, които после остават завинаги и можеш да се връщаш по-късно към тях. Какво по-хубаво от един албум със снимки, които да те връщат към любимите ти спомени от живота, към местата, на които си бил и към моментите, които си преживял. 

По случай Националният празник на Република България, за пета поредна година от най-високата скала "Триъгълника" над живописното селце в Искърското дефиле Бов, под звуците на националния химн бе, спуснат 80-метров трибагреник. Рада Гекова, позната като "Бовската Райна Княгина" е жената, която няколко поредни години шие огромното знаме. 

Сдружение "Пазители на Българщината" и алпинистите: Никола Леваков, Емил Ангелов, Бисер Ангелов, Самер Афиф Ажур, Тако Младенов и други се ангажираха с атрактивното спускане на трибагреника. По-повод 140 годишнина от Освобождението бяха изработени 140 малки знамена, бяха предоставени на 140 домакинства от селцето, срещу цената от два лева за брой. Всички събрани средства ще бъдат дарени на дете в нужда. Иниациативата е на група млади момчета начело с Боян Новков. 

Колко е хубаво, когато традиците не само се спазват,а и се създават.Това е една традиция, която трябва да продължи, и да се спазва.

"Четете и знайте"! Помнете историята, почитайте традициите, бъдете горди с това, което сте!

Това е моят добър пример, сред многото такива, за които научих през тези празнични дни и реших да представя. Благодаря на Денислава за отзивчивостта, за хубавите думи и за още по-впечатляващите снимки. И нека винаги пред фотообектива си имаш красиви и вдъхновяващи кадри, които да споделяш с нас.

Мария Маркова