На 6-ти март ПГ „Велизар Пеев“ отпразнува Националният празник

1945 преглеждания

На 6-ти март ПГ „Велизар Пеев“ отпразнува Националният празник

За отбелязването на Националния празник в ПГ „Велизар Пеев“, град Своге в репортажа на Емилиян Лозанов, ученик в 9 клас на професионалната гимназия. „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

ПГ „Велизар Пеев“ отпразнува Националният празник днес. Тази година се отбелязват както 140 години от Освобождението, така и 170 години от рождението на Христо Ботев и 145 години от обесването на Васил Левски. Тези годишнини поставиха и акцента на тържеството - делото на Ботев и Левски бе почетено, като бяха прочетени стихове за Апостола и творби на Ботев.

На събитието присъстваха ученици и учители от ПГ „Велизар Пеев“ Програмата откри ръководителят Юлияна Геловска, като припомни отново приноса на двамата революционери. След нейното слово бяха рецитирани творбите на поета-революционер дал живота си за свободата на България преди Ботев – „Хаджи Димитър“ и „Обесването на Васил Левски“. Учениците от Xl а клас показаха видеопрезентация, изобразяваща живота на Христо Ботев и още една, засягаща творчеството на Вазов.

Безсмъртният подвиг на опълченците развълнува всички чрез прочита на Вазовата ода „Опълченците на Шипка“. Бяха прожектирани и още две презентации, описващи подробности от битките за Освобождение и по-големите паметници в страната ни. За финал учениците от lX в клас прочетоха есета за земята, в която живеем - страната на Ботев и Левски.

Емилиян Лозанов, ученик в 9 клас, в ПГ „Велизар Пеев“ град Своге, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.