Пише се Бов, чувства се ЛюБОВ!

1932 преглеждания

Пише се Бов, чувства се ЛюБОВ!

Бов - две селища с едно име! В Бов вече за пета поредна година спускат огромен трибагреник на националния ни празник - 3 март!

На 3 март в много български места се отбелязва освобождението ни от османско владичество през 1878 година! Много от тези места са свързани директно или индиректно с освобождението. Много от тези места са станали емблематични за отпразнуване на националния ни празник и на тях се стичат огромни тълпи от българи, обичащи страната си и желаещи да почетат славната ни история.

Има обаче още повече малки такива места, за които по-рядко се сещаме и по-рядко избираме да посетим на Трети март.

Точно такова малко местенце е Бов! Бов - там където за пета поредна година спуснаха огромен 80 метров трибагреник по случай националния ни празник!

Именно това мероприятие става все по-популярно и по-разпознаваемо със всяка изминала година! Гледката на огромния ни трикольор спуснат от скалата над Гара Бов е величествена! Усилията на хората на които е хрумнала идеята и които вече пет поредни години я реализират, както и на изпълнителите на това мероприятие са достойни за възхищение! За възхищение е и нахъсаността им, че всяка патриотична идея може да се превърне в реалност!

И дори да стане традиция, каквато е спускането на знамето от скалата в Бов!

Бовчани неотдавна започнаха и друга инициатива, а именно събиране на средства с които да се изпише името БОВ в цветовете на знамето ни, на скалата срещу жп гарата. Естествено резултата и от тази инициатива не закъсня и в деня в който отбелязахме 140 години от Освобождението от османско владичество, заедно с развяването на знамето, грейнаха и буквите в бяло, зелено, червено!

Но на бовчани не им стигна и тази инициатива и те превърнаха честването на Националния ни празник в благотворителна кауза!

Бяха изработени 1400 знаменца, които бяха продавани по 2 лева. Имаше и други изработени сувенири които се продаваха на различни цени, а средствата от тях ще отидат в помощ на Бобчо! Бобчо, който точно на 3 март има рожден ден и който страда от множество тежки заболявания още от рождение.

Благородната кауза успя да събере 1680 лева за Бобчо! И като че ли това е най-важното! Защото за да я има днес България, навремето предците ни са се обединявали, както днес се обединиха жители и гости на Бов!

А иначе в днешния празничен ден, освен голямото знаме и новопоставените букви, в  Бов можеше да се види трибагреника от всяха втора къща!

Кръшни хора и народни песни огласяха малкото, китно селище целия ден! На хорото можеше да се видят хванати за ръка няколко поколения горди българи! 

На Трети март в Бов, всичко подсказваше, че е празник!

 

Набирането на средства за Бобчо продължава! 

Mомчето страда от тежко заболяване, което води до детска церебрална парализа и епилепсия, а семейството му има нужда от финансова помощ за лечението му.

На името на Бобчо има разкрита дарителска сметка в Уникредит Булбанк: BG81UNCR70001521373481 като титуляр е самия той - Божидар Спасов. Може да помогнете и като изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS BOJIDAR на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel).

 

Ангел Лазаров