Денят на розовата фланелка в НУ "Иванчо Младенов" - Враца

3477 преглеждания

Денят на розовата фланелка в НУ "Иванчо Младенов" - Враца

Учениците от 4б клас от НУ "Иванчо Младенов", Враца отбелязаха Деня на розовата фланелка на 01.03.2018 г.  В първия учебен ден след обяванета "дървена ваканция" поради студа и снеговалежите в района, те изпълниха два скеча, които представят историята за розовата фланелка в представление, по повод деня за борба с насилието в училище. Децата споделиха, че те сами са създали сценария за по-голямата част от своя спектакъл. Съучениците им от първи до четвърти клас в началното училище бяха впечатлени, а представлението им помогна да разберат по-добре идеята на деня и на това защо трябва да се борят срещу тормоза и насилието.

Международният ден на розовата фланелка, известен още като Ден за борба с тормоза в училище, се отбелязва всяка последна сряда на февруари. Слоганът на кампанията е "Тормозът спира тук!", а началото ѝ поставено през 2008 година в Британска Колумбия. Поводът е една, често срещана проява на агресия сред учениците. Конкретната случка представлява психически тормоз, приложен върху ученик, който отива на училище с розово поло. Виждайки нестандартния му избор на облекло, някои деца започват да му се подиграват и да накърняват достойнството му. Впоследствие обаче става нещо напълно непредвидено. На следващия ден момчето, влизайки в клас, вижда някои от съучениците си облечени в розови фланелки. Този хуманен акт на подкрепа, разбиране и доброта бързо набира популярност и се превръща в международна инициатива, която има за цел да намали насилието в училищата и да възпитава в учениците поведение, свързано с уважение, разбиране и толератнто отношение.

Виржиния Ценова, ученичка в 12 клас, в ПЕГ "Йоан Екзарх" град Враца, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.