Ученици от СУ„ Летец Христо Топракчиев“, Божурище, посетиха Държавната агенция за бежанците

2106 преглеждания

Ученици от СУ„ Летец Христо Топракчиев“, Божурище, посетиха Държавната агенция за бежанците

На 07 март, ученици от СУ„ Летец Христо Топракчиев“, Божурище, посетиха Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет, град София. Срещата, която обсъди една от най-чувствителните теми в обществото днес, обедини представители на две училища, участващи в проектите на Еразъм+ „Водата в нашия свят“ и „Кой иска да е бежанец?“. Учениците и техните преподаватели се срещнаха със социални работници в интеграционни кампове и специалисти, занимаващи се с контрола, социалните нужди и условията за адаптация на имигрантите.

На срещата бяха представени множество статистически данни, засягащи преобладаващия бежански поток от държавите Ирак, Афганистан и Сирия и причините затова, които са основно политически, икономически и свързани с военните конфликти в региона. Бе отчетен сериозния спад в числото на бежанците на територита на страната – от над 6600 за 2015 г. до 3700 за 2017 г.  Важен извод, който бе направен е, че България не е крайна дестинация за емигрантите, а по-скоро трамплин към по-развитите държави като Франция и Германия на запад.

Най-емоционална и затрогваща бе историята на афганистанката Лайла Пактиавал – работник в един от софийските регистрационно-приемателни центрове, лично изживяла трудностите по пътя към новото начало, чието семейство е разкъсано между САЩ, Индонезия, България и Афганистан. Тя показа, че един човек може да разчупи стереотипните представи за бежанците, възприемани като терористи и заплаха за обществото, и да бъде полезен за държавата, в която мигрира и се е превърнала в негов нов дом.

Габриела Янкова, ученичка в 10 клас, в СУ „Летец Христо Топракчиев“ град Божурище, участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.