Дядо Паун Колев – един непознат дарител

2183 преглеждания

Дядо Паун Колев – един непознат дарител

Винаги сме казвали, че българската история е пропита с кръвта на дедите ни, които са копнеели за родината си и са давали мило и драго за нея. Някога е имало жертвоготовни родолюбци, чиито потомци днес сме ние. Убедена съм, че много от Вас са наследници на тези велики българи, чиито имена не са познати на историците.

Дядо Паун (Пуне) Колев Златков е роден на 14 ноември 1828 година в с. Бракьовци, Годечко. Още на 14 годишна възраст се преселва в Сливница и се „главява“ (дововаря се за работа) за селски свинар. Плащали му по 1 грош на свиня и така за 4-5 години спечелил над 1000 гроша и 10 златни наполеона. Оженил се за дъщерята на една вдовица, която имала кръчма. Имал отличен търговски нюх и освен напитки, започнал да продава и бакалски стоки. Смята се, че той е основател на търговията с бакалските стоки в Сливница.

За малък период от време дядо Пуне спечелил няколко хиляди гроша и след като турците напуснали Сливнишко, закупил голям имот - над 1200 дка. Той е един от видните дарители в Сливница. Заедно с Васил Гацев даряват земя за строителството на смесена прогимназия и гимназия. Дядо Пуне дарява още 73 дка ливада и 3,7 дка нива за издръжка на църквата и началното училище. Върху негов имот са построени сградата на общината и градинката пред Военния клуб. Част от имотите си раздал на бедни и безимотни селяни.

Бил е основен инициатор за започване на строежа на православния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Сливница. След освобождението той става училищен и църковен настоятел. Умира на 26 август 1919 година. Погребан е в двора на ПГ по транспорт "Никола Йонков Вапцаров", гр. Сливница. В знак на признателност в Сливница, където е и гробът му е издигнат паметник. 

За съжаление данните за дядо Паун са оскъдни, както и за неговия приятел Васил Гацев. Един от наследниците на дядо Паун е Владимир Емануилов - пра-пра-пра-правнукът му. 

Аз съм вдъхновена от дядо Паун (Пуне), защото с неговите дарения е сложено началото на образованието в Сливница. Без негова помощ, след Освобождението град Сливница можеше да не се развие по този начин и да бъде забравен както малките незнайни селца в България. Благодарение на него Сливница е един от добре познатите градове. 

 

Материалът е изготвен от Василена Любомирова ученичка в 9 клас на СУ "Св.Св. Кирил и Методий" град Сливница, участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria, УНСС.